A kínai légierő egyszerre 25 katonai repülővel sértette meg Tajvan légterét

A kínai légierő eddig nem tapasztalt mértékben, egyszerre 25 katonai repülőgéppel sértette meg Tajvan légterét – közölte a sziget védelmi minisztériuma.

A tájékoztatás szerint a kínai légi rajban 18 vadászrepülő, 2 tengeralattjáró elhárító, 1 légtérfigyelő és 4, atomfegyverek hordozására képes bombázógép is volt.

Ilyen mértékű légtérsértést eddig nem tapasztalt Tajvan, amióta védelmi minisztériuma tavaly elkezdte közzétenni a kínai légierő tevékenységéről szóló jelentéseit.

A minisztérium szerint riasztották a tajvani légierőt, hogy fogja el, és figyelmeztetéssel riassza el a betolakodókat a Pratas-szigetek térségében, és üzembe helyezték a légvédelmi rakétarendszereket is a kínai kötelék megfigyelésére.

Kína, ami saját területének tekinti a szigetet, az elmúlt hónapokban rendszeresen megsértette annak légterét. Az utóbbi időben egyre több ilyen incidenst jelentettek a Tajvanhoz tartozó, újabban vita tárgyává vált Pratas-szigetek térségében.

Egy tajvani F-16-os egy kínai H-6-os bombázó mellett Tajvan légterében 2020. február 10-én.Fotó: Tajvan Védelmi Minisztériuma/AFP

A kínai kormányzat diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz vele szemben, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében. Az USA a legtöbb országhoz hasonlóan nem tart fenn hivatalos diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, de hallgatólagosan garantálja a sziget biztonságát a helyi vezetés legnagyobb fegyverbeszállítójaként.

Az újabb incidensre azután került sor, hogy az amerikai külügyminisztérium pénteken olyan új irányelveket ismertetett, amik lehetővé teszik a szabadabb kapcsolattartást tajvani tisztségviselőkkel a kapcsolatainak további mélyítése jegyében. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.