A magyar külügy közös médiaplatformot javasolt a Türk Tanács országainak a dezinformáció megelőzésére

Média
2021 április 12., 13:01
Orbán Viktor miniszterelnök (b2), valamint Bagdad Amrejev, a Türk Tanács főtitkára (b), Savkat Mirzijojev üzbég államfő (b3), Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök (b4), lham Aliyev azeri elnök (b5), Recep Tayyip Erdogan török elnök (b6) és Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnök (j2) a Türk Tanács csúcstalálkozóján Bakuban 2019. október 15-én.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök (b2), valamint Bagdad Amrejev, a Türk Tanács főtitkára (b), Savkat Mirzijojev üzbég államfő (b3), Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök (b4), lham Aliyev azeri elnök (b5), Recep Tayyip Erdogan török elnök (b6) és Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnök (j2) a Türk Tanács csúcstalálkozóján Bakuban 2019. október 15-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Az azeri hírügynökség jelentése alapján írta meg a 24.hu, hogy Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára a hétvégén részt vett a Türk Tanács országait képviselő információs és médiaügyi miniszterek azerbajdzsáni ülésén.

A lap szerint a KKM eddig hivatalosan nem tett bejelentést a bakui találkozóról, amin Ilham Alijev azeri elnök volt a védnök, és ahol Sztáray egy, a Türk Tanács tagállamai közötti média-együttműködési platform létrehozására tett javaslatot.

Az Apa.az szerint Sztáray azt mondta:

„Nagyon fontos a médiaplatform létrehozása Magyarország és a Türk Tanács tagállamai között. Ezt úgy kell megtenni, hogy közvetítsük a valóságot a világ felé. Ez a platform nagyon fontos lesz a félretájékoztatások megelőzésében.”

Sztáray állítólag arról is beszélt, hogy főleg az őszi hegyi-karabahi konfliktus idején kellett sok „dezinformációs támadást” leküzdeni.

A médiaügyi összefogáshoz érdemes ismerni a Riporterek Határok Nélkül legfrissebb összesítését, ami szerint a Türk Tanács országai az alábbi helyezést érik el a világ országai között sajtószabadság terén:

  • 82. Kirgizisztán
  • 89. Magyarország
  • 154. Törökország
  • 156. Üzbegisztán
  • 157. Kazahsztán
  • 168. Azerbajdzsán

A Türk Tanács Azerbajdzsánt, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Törökországot és Üzbegisztánt fogja össze, Magyarország pedig megfigyelői státuszban van jelen a szervezetben. Tavaly év végén derült ki, hogy a magyar államnak eddig 500 millió forintba került a Türk Tanács budapesti irodája.