Koronavírus-számok Magyarországon 10/22/2021
Elhunytak + 24 Σ 30 492
Kórházban + 128 Σ 1 233
Fertőzöttek + 2 548 Σ 843 825
Tesztek + 19 830 Σ 7 236 933
Oltottak + 2 943 Σ 5 935 182
A legújabb trendek

Müller Cecília a Sinopharmról: Akkor változtatunk egy vakcina alkalmazásán, ha a gyártó vagy egy egészségügyi hatóság ezt deklarálja

április 12., hétfő 10:16

Müller Cecília a hétfői operatív törzs tájékoztatóján arra az újságírói kérdésre, hogy változtatnak-e a kínai Sinopharm oltási protokollján, azt válaszolta,

„akkor változtatunk egy vakcina alkalmazásán, ha a vakcina gyártója, vagy egy hivatalos közlés, egészségügyi hatóság ezt deklarálja. Egyébként nincs ok a változtatásra”.

Az országos tisztifőorvos azt mondta, mindegyik, Magyarországon használatos vakcina megfelel a WHO által elvártaknak, miszerint egy vakcina hatékonyságának 50 százalék felettinek kell lennie.

„Amennyiben bármilyen tudományos adat a tudomásunkra jut, természetesen azt követjük, akkor változtatni fogunk bármelyik vakcina esetében, egyelőre erre nincs ok” – tette hozzá.

A hétvégén a kínai járványügyi központ vezetője elismerte, hogy van mit javítani a vakcináik hatékonyságán, legalábbis Gao Fu egy fórumon arról beszélt, hogy a vakcinák kombinálásán gondolkoznak, de megfontolják azt is, hogy esetleg a dózisok sorrendjén változtassanak, vagyis módosítanának a dózisok mennyiségén és számán, valamint a beadásuk közötti időközön is. Egy nappal később viszont azt mondta, szerinte kiforgatták a szavait, amikor a vakcinák hatékonyságáról beszélt, szerinte „teljes félreértés”, hogy a Kínában gyártott vakcinák hatékonysága alacsony lenne.

Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Kínában többféle vakcinát gyártanak, közülük a Sinopharmét használják Magyarországon. A Sinopharm azt állítja, hogy a vakcinájuk hatékonysága 79 százalékos, de a klinikai kutatások harmadik fázisának eredményei máig nem jelentek meg tudományos folyóiratban.