Putyin: Moszkva kész együttműködni a világűrben

űrkutatás
2021 április 12., 18:55

Oroszország kész folytatni a nemzetközi együttműködést a világűrben – mondta Vlagyimir Putyin egy, az űrágazat fejlesztéséről az első űrhajós, Jurij Gagarin űrrepülésének 60. évfordulóján rendezett videokonferencián.

photo_camera Fotó: Alekszej Druzsinyin/Sputnik via AFP

„Tovább fogjuk fejleszteni a nemzetközi programokat, készek vagyunk partnereinkkel az együttműködésre a világűrben” – mondta az orosz elnök.

„Ezzel együtt következetesen haladni kell előre, új feladatokat kell megoldani az alapkutatásban, a világűr, a Földön kívüli tér gyakorlati hasznosításában, előnyünket fel kell használni az ország védelmi képességeinek megerősítése érdekében, gyorsítani kell az ország tudományos-technikai és gazdasági fejlesztésének ütemét” – mondta.

Putyin szerint Oroszországnak méltó módon meg kell őriznie státusát a vezető űr- és nukleáris hatalmak között, mert „az űrágazat egyenesen kapcsolódik a védelmihez”. Putyin arra utasította a kormányt, hogy készítse elő az űrágazat prioritásainak eléréséhez és az ország vezető szerepének megerősítéséhez szükséges intézkedéseket.

Putyin a Szaratov megyei Engelsbe látogatva felkereste Gagarin visszatérésének helyszínét, és virágot helyezett el az ott felállított obeliszknél.

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz orosz állami űripari vállalat vezérigazgatója a 60. évforduló alkalmából kiadott üdvözletében rámutatott, hogy Oroszország új rakétarendszerek használatára fog átállni, és Hold-kutatásba kezd, először automatikus állomásokkal, majd űrhajósokkal is. A tisztségviselő korábban azt ígérte, hogy kozmonauták 2028-ban fogják körülrepülni az égitestet, majd 2030-ban le is fognak szállni a felületére.

photo_camera Fotó: Alekszej Druzsinyin/Sputnik via AFP

Rogozin a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva kifogásolta, hogy az „aljas” és „törvénytelen” amerikai szankciók miatt több megrendelő is elállt az orosz bérfellövés igénybevételétől, mert a pályára állítandó műholdjában amerikai gyártmányú alkatrész is volt.

Elmondta, hogy az együttműködés jövőjének közös mérlegelésére kérte fel az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) vezetőit, miután az amerikai kereskedelmi minisztérium büntetőintézkedéseket vezetett be a Roszkoszmosz vállalatai ellen.

Andrej Bocskarjov, Moszkva polgármester-helyettese bejelentette, hogy Moszkvában elkezdődött a Nemzeti Űrközpont 288 méter magas felhőkarcolójának építése. Az egykori Hrunyiscsev űrrakétagyár területén létrehozandó rakétaformájú torony, ami a Roszkoszmosz központjának is otthont ad majd, egy többfunkciós épületkomplexum központi eleme lesz.

A 47 emeletes torony helyiségeinek alapterülete eléri a 62 ezer m2-t. A rakéta Moszkva nyugati és északnyugati részének meghatározó épülete lesz.

photo_camera Fotó: Alekszej Druzsinyin/Sputnik via AFP

A tornyot övező 6,9 hektáros komplexumban egy tudományos és ipari cluster, konferencia- és kiállítótermek, lakó- és szociális objektumok kapnak majd helyet összesen 250 ezer m2-n. A terep előkészítése 2019 szeptemberében kezdődött el.

A világ első űrhajósa, Jurij Gagarin 1961. április 12-én startolt el Bajkonurból a Vosztok-1 fedélzetén. 108 perces repülésének évfordulóját az űrhajózás napjaként ünneplik Oroszországban. Az évforduló alkalmából több kiállítást nyitottak meg, és konferenciát tartottak. Moszkvai idő szerint éjjel a kazahsztáni, bajkonuri űrközpontból nagyszabású ünnepi koncertet sugároz majd az orosz állami televízió. (MTI)