Teszteket oszt a kerületeknek az iskolanyitás előtt a főváros

Budapest
2021 április 12., 16:05

Teszteket oszt szét a kerületek között az április 19-i iskolanyitás előtt a fővárosi önkormányzat – közölte a főpolgármester a Facebookon.

Karácsony Gergely azt írja, több pedagógus- és szülői szervezettel, illetve Szlávik János főorvossal, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetőjével egyeztetett az iskolanyitásról, és a megbeszélés után úgy döntöttek: teszteléssel segítik az iskolanyitást. A főváros 10 ezer tesztet ajánl fel a kerületi önkormányzatoknak, hogy ezzel szűrhessék a diákokat és a pedagógusokat.

Antigén-gyorstesztek Ahmedabadban 2020. november 23-án.
photo_camera Antigén-gyorstesztek Ahmedabadban 2020. november 23-án. Illusztráció: Sam Panthaky/AFP

A cél, hogy a lehetőségekhez mérten a gyereküket féltő szülők és a pedagógusok is biztonságban érezhessék magukat a jövő héten, amikor újraindul az oktatás a fővárosi intézményekben – írja Karácsony. Azt írta:

„Tudom, hogy mindenkiben rengeteg a kétely, a félelem és a bizonytalanság. A számok rendkívül magasak, Magyarország pedig továbbra is élén a legborzalmasabb listának, lakosságarányosan nálunk halnak meg az egyik legtöbben. A hírek aggodalomra adnak okot. Ilyen helyzetben nehéz azzal mit kezdeni, hogy a kormány a nyitás mellett döntött, miközben jól tudjuk, gyermekeink lelkét már így is borzalmasan megtépázta az elmúlt egy év, és mi is egyre inkább vágyódunk a normalitásra.”

Karácsony arra kérte a budapestieket, hogy aki még nem tette, regisztráljon a koronavírus elleni oltásra, és amikor behívják, menjen el az oltópontra.