Tiltakozások robbantak ki Minneapolisban, miután rendőrök lelőttek egy fekete fiatalt

külföld
2021 április 12., 09:16

A húszéves Daunte Wrightot közlekedési szabálysértés miatt állították meg a rendőrök vasárnap. A rendőrség közleménye szerint az igazoltatás során derült ki, hogy a férfi ellen elfogatóparancs van érvényben, ezért megpróbálták őrizetbe venni, de a férfi az autójába visszaszállva megpróbált elmenekülni. A közlemény szerint az egyik rendőr ekkor rálőtt az autóra, Wrightnak viszont sikerült elhajtania, de pár háztömbbel később nekihajtott egy másik autónak, és meghalt. Az autóban ült mellette egy nő is, aki könnyebben megsérült az őt ért lövéstől.

Wright anyja azt mondta, a fia felhívta őt az igazoltatás alatt az autó biztosításának adatai miatt, majd a telefonban dulakodást hallott, és a hívás megszakadt. Amikor visszahívta a fiát, a telefont már Wright barátnője vette fel, aki azt mondta, Wrightot lelőtték, és élettelenül fekszik mellette.

A történtek után vasárnap este több száz ember kezdett tiltakozásba a rendőrkapitányság épülete előtt Brooklyn Centerben. Az összegyűltek először Daunte Wright nevét skandálták, gyertyát gyújtottak, és krétával írtak a járdára, majd páran kövekkel dobáltak meg egy rendőrautót, amire a rendőrök gumilövedékkel és könnygázgránáttal való oszlatással reagáltak.

photo_camera Tiltakozók Minneapolis Brooklyn Center nevű negyedében 2021. április 11-én Fotó: STEPHEN MATUREN/Getty Images via AFP

Brooklyn Center polgármestere, Mike Elliott ezután reggel 6-ig kijárási tilalmat hirdetett ki, és mindenkit arra kért, hogy menjen haza.

Daunte Wrightot pár kilométerre attól a helytől lőtték le, ahol 2020-ban rendőri intézkedés közben meghalt George Floyd. (BBC)