A sokkoló helyett véletlenül a fegyveréhez nyúlt a rendőr, aki lelőtt egy fekete fiatalt Minneapolisban

külföld
2021 április 13., 06:24

A minneapolisi Brooklyn Center rendőrkapitánya, Tim Gannon hétfőn jelentette be sajtótájékoztatóján, hogy a húszéves Daunte Wrightot az egyik őt igazoltató rendőr véletlenül lőtte le, mert eredetileg nem a fegyveréhez, hanem a sokkolójához akart nyúlni.

Wrightot lejárt gépjármű-regisztrációja miatt állították meg a rendőrök vasárnap, igazoltatás közben derült ki, hogy elfogatóparancs van ellene érvényben. A sajtótájékoztatón bemutatták az igazoltatás közben készült rendőrségi felvételeket is, ezeken látszik, hogy amikor megpróbálták megbilincselni Wrightot, az kiszabadítja a kezét és beugik az autójába. Egy másik rendőr ekkor többször is azt kiabálta, hogy „sokkoló”, majd leadott egy lövést a kezében lévő fegyverből, közben Wright elhajtott autójával, a rendőr pedig azt mondta társainak: „lelőttem”.

link Forrás

A rendőrkapitány a sajtótájékoztatóján közölte, hogy a felvételekből és a rendőrök reakciójából látszik, hogy a halált okozó fegyverhasználat véletlen volt. Hozzátette, hogy az ügyben tovább nyomoznak, a Wrightot lelövő rendőrt pedig szabadságra küldték.

A történtek után vasárnap este több száz ember kezdett tiltakozásba a rendőrkapitányság épülete előtt Brooklyn Centerben. Az összegyűltek először Daunte Wright nevét skandálták, gyertyát gyújtottak, és krétával írtak a járdára, majd páran kövekkel dobáltak meg egy rendőrautót, amire a rendőrök gumilövedékkel és könnygázgránáttal való oszlatással reagáltak. A rendőrségi jelentések szerint voltak, akik fosztogatni kezdtek, a közeli bevásárlóközpontban 20 üzletbe törtek be.

Daunte Wrightot pár kilométerre attól a helytől lőtték le, ahol 2020-ban rendőri intézkedés közben meghalt George Floyd. (BBC)

Kiemelt videóink