Az ELTE visszavonja az üzemeltetési jogok egy részét az Apáczai Gimnázium igazgatójától, mert az rovarirtással akarta kikerülni az iskolanyitást

Dr. Scheuer Gyula, az Eötvös Loránd Tudományegyetem kancellárja azonnali hatállyal megnyirbálta az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium igazgatójának üzemeltetési jogait, ugyanis a gimnázium vezetése rovarirtást és legionella baktérium elleni hőfertőtlenítést rendelt április 19-re.

A gimnáziumban hat évfolyam tanul, ezért a 7. és 8. évfolyamba járóknak már április 19-én iskolába kell menniük a kormány által hozott járványügyi szabályok értelmében, míg a gimnáziumi évfolyamok diákjainak csak májusban kezdődne az iskola.

Az Apáczai vezetése az alábbi levelet küldte hétfőn a diákok szüleinek:

„Tisztelt Szülők!
Bizonyára értesültek már a híradásokból, hogy a 9-12. évfolyamokon május 10-ig folytatódik a digitális oktatás. Iskolánkban ez a 7-8. osztályokra is vonatkozik, ugyanis az épületben legionella baktérium elleni hőfertőtlenítés, valamint rovarirtás lesz a következő hetekben.”

Erről hétfőn este cikket írt a hvg.hu, és erre a cikkre válaszolt közleményében kedden az ELTE kancellárja. A kancellár szerint az, hogy a gimnázium vezetése április 19-re, tehát pont a tervezett iskolanyitás napjára rendelt kártevőirtást, veszélyezteti az intézmény működését, ezért kell visszavonni az igazgató üzemeltetési jogainak egy részét.

A legionella elleni hőfertőtlenítést és a rovarirtást az ELTE maga végzi el, és ezeket a feladatokat már most el is kezdték, hogy az Apáczai alsó két évfolyamába járó gyerekek április 19-én már mehessenek iskolába, a kormány terveinek megfelelően.

„Természetesen az általános iskolai jelenléti oktatás újraindításának dátuma - a kormány szakmai értékelése alapján - az utolsó időpontig is módosulhat. Méltatlan és etikailag is megkérdőjelezhető az a vezetői magatartás, amely bármiféle előzetes vezetői egyeztetés nélkül az egyetem egy másik szervezeti egységének felelősségi körébe tartozó feladat ellátására való hivatkozással kíván egy kormányzati döntést megkerülni”

- áll a kancellár közleményében. Az ELTE szerint egyébként az ellenőrzése alá tartozó gyakorlógimnáziumokban jól halad a tanárok és a dolgozók oltása, az alkalmazottaknak nincs mitől félniük, az intézmény minden tőle telhetőt megtesz a védelmük érdekében.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.