Az ELTE visszavonja az üzemeltetési jogok egy részét az Apáczai Gimnázium igazgatójától, mert az rovarirtással akarta kikerülni az iskolanyitást

oktatás
2021 április 13., 14:33

Dr. Scheuer Gyula, az Eötvös Loránd Tudományegyetem kancellárja azonnali hatállyal megnyirbálta az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium igazgatójának üzemeltetési jogait, ugyanis a gimnázium vezetése rovarirtást és legionella baktérium elleni hőfertőtlenítést rendelt április 19-re.

A gimnáziumban hat évfolyam tanul, ezért a 7. és 8. évfolyamba járóknak már április 19-én iskolába kell menniük a kormány által hozott járványügyi szabályok értelmében, míg a gimnáziumi évfolyamok diákjainak csak májusban kezdődne az iskola.

Az Apáczai vezetése az alábbi levelet küldte hétfőn a diákok szüleinek:

„Tisztelt Szülők!
Bizonyára értesültek már a híradásokból, hogy a 9-12. évfolyamokon május 10-ig folytatódik a digitális oktatás. Iskolánkban ez a 7-8. osztályokra is vonatkozik, ugyanis az épületben legionella baktérium elleni hőfertőtlenítés, valamint rovarirtás lesz a következő hetekben.”

Erről hétfőn este cikket írt a hvg.hu, és erre a cikkre válaszolt közleményében kedden az ELTE kancellárja. A kancellár szerint az, hogy a gimnázium vezetése április 19-re, tehát pont a tervezett iskolanyitás napjára rendelt kártevőirtást, veszélyezteti az intézmény működését, ezért kell visszavonni az igazgató üzemeltetési jogainak egy részét.

A legionella elleni hőfertőtlenítést és a rovarirtást az ELTE maga végzi el, és ezeket a feladatokat már most el is kezdték, hogy az Apáczai alsó két évfolyamába járó gyerekek április 19-én már mehessenek iskolába, a kormány terveinek megfelelően.

„Természetesen az általános iskolai jelenléti oktatás újraindításának dátuma - a kormány szakmai értékelése alapján - az utolsó időpontig is módosulhat. Méltatlan és etikailag is megkérdőjelezhető az a vezetői magatartás, amely bármiféle előzetes vezetői egyeztetés nélkül az egyetem egy másik szervezeti egységének felelősségi körébe tartozó feladat ellátására való hivatkozással kíván egy kormányzati döntést megkerülni”

- áll a kancellár közleményében. Az ELTE szerint egyébként az ellenőrzése alá tartozó gyakorlógimnáziumokban jól halad a tanárok és a dolgozók oltása, az alkalmazottaknak nincs mitől félniük, az intézmény minden tőle telhetőt megtesz a védelmük érdekében.