Sírva mondott le az osztrák egészségügyi miniszter

Rudolf Anschober személyes okokra hivatkozva kedden bejelentette a lemondását. Az egészségügyi miniszter betegsége miatt volt kénytelen távozni a koronavírus-járvány közepén.

Az egészségügyi és szociális ügyekkel foglalkozó minisztérium az osztrák kormánykoalícióban a zöldeké, Anschober maga az Osztrák Zöld Párt felső-ausztriai vezetője volt évekig. 2020 januárjában lett miniszter, amikor az előrehozott választásokon immár a zöldekkel alakított kormányt Kurz. 

Rudolf AnschoberFotó: JEFF MANGIONE/APA-PictureDesk via AFP

A 60 éves politikusnak márciusban kórházba kellett mennie egy rosszullét után, és egy hét után tudott visszatérni a hivatalába. A betegségről annyit tudni, hogy az érrendszerével van probléma. 

A lemondását bejelentő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a hivatalban töltött 15 hónapja 15 évnek tűnt. Ez nagyon megviselte a szervezetét,  és nem tartja magát képesnek a feladata elvégezésére.A beszéd közben többször is elcsuklott a hangja, a végén sírva köszönte meg családjának és kollégáinak a közös munkát.

A Standard arról ír, hogy Anschober népszerű politikusnak számít Ausztriában annak ellenére, hogy a posztja fókuszba helyezte az elmúlt évben a koronavírus-járvány miatt. Több vitája is volt a nyilvánosság előtt Kurz kancellárral, aki őt tette felelőssé az oltásbeszerzés lassú tempója miatt. 

Három nappal ezelőtt zöldpárti források azt mondták a lapnak, hogy mérlegelik, ki lehet Anschober utódja, ha lemond, de egyelőre nem mondtak nevet. Jövő hétfőn jelentik majd be, addig Werner Kogler alkancellárnak kell átvállalnia a képviseletet.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.