Sírva mondott le az osztrák egészségügyi miniszter

külföld
2021 április 13., 08:07

Rudolf Anschober személyes okokra hivatkozva kedden bejelentette a lemondását. Az egészségügyi miniszter betegsége miatt volt kénytelen távozni a koronavírus-járvány közepén.

Az egészségügyi és szociális ügyekkel foglalkozó minisztérium az osztrák kormánykoalícióban a zöldeké, Anschober maga az Osztrák Zöld Párt felső-ausztriai vezetője volt évekig. 2020 januárjában lett miniszter, amikor az előrehozott választásokon immár a zöldekkel alakított kormányt Kurz.

Rudolf Anschober
photo_camera Rudolf Anschober Fotó: JEFF MANGIONE/APA-PictureDesk via AFP

A 60 éves politikusnak márciusban kórházba kellett mennie egy rosszullét után, és egy hét után tudott visszatérni a hivatalába. A betegségről annyit tudni, hogy az érrendszerével van probléma.

A lemondását bejelentő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a hivatalban töltött 15 hónapja 15 évnek tűnt. Ez nagyon megviselte a szervezetét, és nem tartja magát képesnek a feladata elvégezésére.A beszéd közben többször is elcsuklott a hangja, a végén sírva köszönte meg családjának és kollégáinak a közös munkát.

link Forrás

A Standard arról ír, hogy Anschober népszerű politikusnak számít Ausztriában annak ellenére, hogy a posztja fókuszba helyezte az elmúlt évben a koronavírus-járvány miatt. Több vitája is volt a nyilvánosság előtt Kurz kancellárral, aki őt tette felelőssé az oltásbeszerzés lassú tempója miatt.

Három nappal ezelőtt zöldpárti források azt mondták a lapnak, hogy mérlegelik, ki lehet Anschober utódja, ha lemond, de egyelőre nem mondtak nevet. Jövő hétfőn jelentik majd be, addig Werner Kogler alkancellárnak kell átvállalnia a képviseletet.