Hank Azaria színész minden indiaitól bocsánatot kért, amiért 20 évig ő volt Apu hangja a Simpson családban

Fotó: AMY SUSSMAN/Getty Images via AFP

Hank Azaria színész, aki fehérként 1999 és 2020 között adta Apu, az indiai származású üzlettulajdonos hangját a Simpson család című animációs sorozatban, tavaly mondott le a szerepről, most pedig azt mondta egy podcastban, hogy bár a sorozat jó szándékokra alapozva készült, most már úgy látja, hogy az hozzájárult a strukturális rasszizmushoz Amerikában. 

A sorozat készítőit azért is kritizálták, hogy szerintük milyen Apu karaktere - sztereotip - és hogy nem fehér emberé volt a hangja. Utóbbi kritikát annak ellenére fogalmazták meg, hogy a sorozatban minden színész egy rakás, a legkülönbözőbb bőrszínű karakternek kölcsönzi a hangját, így Azaria is egyszerre volt Apu, Moe Szyslak, a fehér, de tisztázatlan származású kocsmáros, a szintén fehér Comic Book Guy és Wiggum rendőrfőnök és a fekete Carl Carlson. Előbbi kritika annak ellenére érte a sorozatot, hogy az többek között éppen a sztereotípiákon élcelődik, a legkegyetlenebbül a címszereplő családot alkotó fehér prolikkal bánik, és mindenkit egyformán kiröhög. 

Azaria a podcastban arról beszélt, hogy a sorozat alkotóinak jó szándékai miatt milyen hosszú ideig nem jött rá, hogy Apu Nahasapeemapetilon megszemélyesítésével megsértheti az indiai származásúakat. De ma már annyira röstelli, hogy legszívesebben egyenként kérne tőlük bocsánatot. 

(via Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.