Biden szankciókat jelentett be Oroszország ellen, és kiutasít tíz diplomatát

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszország ellen, és kiutasít az országból tíz orosz diplomatát válaszul a Moszkva részéről érkezett kibertámadásokra és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásra.

Az amerikai elnök  által aláírt rendelet értelmében az Egyesült Állmok olyan büntető intézkedéseket hoz, amelyek "stratégiai és gazdasági következményekkel" járnak majd Oroszországra, ha ez utóbbi folytatja vagy fokozza a nemzetközi helyzet destabilizálására irányuló akcióit. Washington ezen kívül kiutasít tíz olyan orosz személyt, aki az orosz hírszerzésnek dolgozik amerikai területen diplomáciai fedettség alatt - fogalmaz a rendelet.

A NATO-szövetségesek szolidaritásukat fejezik ki az Egyesült Államokkal a  bejelentett válaszlépések kapcsán.

A NATO közleménye szerint Oroszország destabilizáló magatartást folytat, megsérti, illetve nem teljesíti nemzetközi kötelezettségvállalásait. Beavatkozási kísérletet tesz a szövetséges országok választásaiba, széles körű dezinformációs kampányokat indít, és rosszindulatú kibertevékenységeket folytat. Mint írták, az Egyesült Államok és más szövetségesek úgy ítélik meg, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint Oroszország felelős a SolarWinds elnevezésű kiberműveletért, emellett aggodalomra adnak okot azok a jelentések is, amelyek szerint Oroszország ösztönözte az amerikai és a NATO-erők elleni támadásokat Afganisztánban.

A szövetségesek felszólították Oroszországot, hogy haladéktalanul hagyjon fel destabilizáló magatartásával, és tartsa be nemzetközi kötelezettségeit, beleértve a leszerelési, fegyverzet-ellenőrzési, valamint a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozására vonatkozó megállapodásokat és kötelezettségvállalásokat.

Az Európai Unió szintén szolidaritását fejezte ki az Egyesült Államokkal. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitika főképviselője az EU nevében kiadott közleményében aggodalmát fejezte ki az egyre gyakoribb rosszindulatú kibertevékenység miatt, amely - mint írta - jelentős kárt okozhat a társadalmaknak, a közös biztonságnak és a gazdaság számára. (MTI)

FRISSÍTÉS:

Bekérette az orosz diplomáciai tárca a moszkvai amerikai nagykövetet a Washington által meghirdetett újabb szankciók után - jelentette be Marija Zaharova külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

„Oroszország külügyminisztériumába meghívták az amerikai nagykövetet. További információt önökkel a megbeszélés után osztunk meg, amely az amerikai fél számára nehéz lesz” - mondta Zaharova. „Az efféle agresszív magatartás kétségtelenül határozott visszautasításban fog részesülni, a szankciókra adandó válasz elkerülhetetlen lesz.”

A szóvivő a történtek miatt Washingtonra hárította a felelősséget. Elmondta, hogy John Sullivan, az Egyesült Államok moszkvai nagykövete a sajtótájékoztató idején már az orosz külügyminisztérium épületében tartózkodott.

Sullivan szerdán Dmitrij Usakov orosz elnöki külügyi tanácsadótól is meghívást kapott. A RIA Novosztyi hírügynökség a külügyminisztériumra hivatkozva azt írta, hogy a tárgyaláson elhangzott az a figyelmeztetés, hogy ha az amerikai fél barátságtalan lépéseket tesz szankciók formájában, az orosz fél a leghatározottabb módon fog reagálni. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.