Hatásos lehet a varázsgomba a depresszió kezelésére

ÉLET
2021 április 15., 05:52

A közkedvelt varázsgomba új területen bizonyíthat: tudósok szerint a jövőben fontos szerepet kaphat a depresszió kezelésében - írja a Guardian.

Egy folyamatban lévő klinikai kísérlet második fázisában a hallucinogén gomba hatóanyaga, a pszilocibin ugyanolyan hatékonynak bizonyult, mint a mérsékelt és súlyos depresszió ellen alkalmazott eszcitalopram, legalábbis ha pszichoterápiával kombinálták. Dr. Robin Carhart-Harris, az Imperial College London kutatásvezetője és a tanulmány társszerzője azt mondta, kijelenthető, hogy az eredmények alapján a varázsgomba használata ígéretes új kezelési alternatíva lehet.

A kutató szerint a pszilocibin alapvetően más módon működik, mint az eszcitalopram. Bár mindkét hatóanyag az agy szerotoninszintjére hat, az eszcitalopram abban segít, hogy az emberek könnyebben tolerálják a stresszt. A varázsgomba inkább a gondolatok és érzések felszabadítását segíti elő, ami pszichoterápiával kombinálva elősegíti a pozitív eredményt - mondta Carhart-Harris. Hozzátette, azok, akik pszilocibint kaptak, gyakran arról számoltak be, hogy jobban sikerült problémáik mélyére ásniuk.

Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy senki se próbálkozzon vele házilag, ugyanis a kezelés fontos része, hogy az alany terápián is részt vegyen.