Hatásos lehet a varázsgomba a depresszió kezelésére

A közkedvelt varázsgomba új területen bizonyíthat: tudósok szerint a jövőben fontos szerepet kaphat a depresszió kezelésében - írja a Guardian

Egy folyamatban lévő klinikai kísérlet második fázisában a hallucinogén gomba hatóanyaga, a pszilocibin ugyanolyan hatékonynak bizonyult, mint a mérsékelt és súlyos depresszió ellen alkalmazott eszcitalopram, legalábbis ha pszichoterápiával kombinálták. Dr. Robin Carhart-Harris, az Imperial College London kutatásvezetője és a tanulmány társszerzője azt mondta, kijelenthető, hogy az eredmények alapján a varázsgomba használata ígéretes új kezelési alternatíva lehet. 

A kutató szerint a pszilocibin alapvetően más módon működik, mint az eszcitalopram. Bár mindkét hatóanyag az agy szerotoninszintjére hat, az eszcitalopram abban segít, hogy az emberek könnyebben tolerálják a stresszt. A varázsgomba inkább a gondolatok és érzések felszabadítását segíti elő, ami pszichoterápiával kombinálva elősegíti a pozitív eredményt - mondta Carhart-Harris. Hozzátette, azok, akik pszilocibint kaptak, gyakran arról számoltak be, hogy jobban sikerült problémáik mélyére ásniuk. 

Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy senki se próbálkozzon vele házilag, ugyanis a kezelés fontos része, hogy az alany terápián is részt vegyen. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.