A PDSZ szerint megfélelmlítik a szülőket és a pedagógusokat

oktatás
2021 április 16., 17:15

Közleményt adott ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, amiben követelik, hogy ne nyissanak ki hétfőn az óvodák és iskolák. A közlemény szerint a PDSZ XXIV. Kongresszusa „elítéli a szülők és a pedagógusok megfélemlítését és fenyegetését”.

Azt írják, hogy azokat a pedagógusokat, akik a munka törvénykönyve alapján megtagadják a jelenléti nevelést és oktatást, az intézményvezetők és fenntartók „rendre retorzióval fenyegetik”, pedig a PDSZ szerint az óvodákban és iskolákban az „egészséges és biztonságos munkakörülmények az EMMI által kiadott intézkedési terv szerint sem biztosíthatók”. A szakszervezet szerint ezeket a pedagógusokat olyan jogellenes lépésekre akarják kényszeríteni, mint a táppénzre vonulás, és „azonnali hatályú, rendkívüli jogviszonymegszüntetéseket helyeznek kilátásba”.

A közlemény szerint a pedagógusokat és a szülőket egyaránt fenyegetik a tanítási év meghosszabbításával, amennyiben nem jelennek meg a gyermekek az intézményekben. A szakszervezet azt írja, hogy ez az intézkedés jogellenes volna, arra viszont alkalmas, hogy többeket meghátrálásra késztessenek.

Azt írják, hogy osztályozóvizsgával fenyegetik azokat a tanulókat és szüleiket, akiknek 250 óra feletti mulasztása van, de „elhallgatják azt, hogy a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. § (7) bekezdése szerint erre nincs szükség, ha a tanuló érdemjegyek alapján osztályozható”.

„A pedagógusokat lelki terrornak teszik ki, nevelőket, intézményvezetőket és szülőket ugrasztanak össze, ahelyett, hogy a kormány gondoskodna a gyermekükkel otthon lévőkről bérkompenzációval, a munkáltató támogatásával annak érdekében, hogy álláshelyek ne szűnjenek meg. Jelenleg egyetlen dolog fontos az oktatásirányítás számára, hogy Orbán Viktornak demonstrálják: az intézmények nyitva lesznek, és abban gyermekek és közoktatási dolgozók tartózkodnak, akár az életük és egészségük veszélyeztetésével is.”

A PDSZ követeli, hogy a „járványügyi adatok és az egészségügy helyzete alapján történjenek a közoktatási intézményekkel kapcsolatos döntések”. Azt is, hogy a kormány hallgasson a PDSZ-re, az egészségügyben dolgozókra és Magyar Orvosok Szakszervezetére.

„[A] korai intézménynyitással ne veszélyeztesse a beoltatlan gyermekek és szüleik, valamint a közoktatásban dolgozó munkavállalók életét és egészségét, akiknek a védettsége még messze nem alakult ki!”