Felfüggesztett börtönbüntetést kapott Koncz Ferenc balesetének okozója

belföld
2021 április 16., 12:23

A Szerencsi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével jogerősen felfüggesztett szabadságvesztést és közúti járművezetéstől eltiltást szabott ki arra a vádlottra, aki 2020. július 10-én Bekecsen gépkocsijával halálos motorbalesetet okozott - közölte a Miskolci Törvényszék pénteken az MTI-vel. A bírósági közlemény nem jelöli meg, hogy a baleset sértettje Koncz Ferenc fideszes országgyűlési képviselő volt, de a politikus azon a napon, ugyanazon a helyszínen vesztette életét közlekedési balesetben.

A bíróság által megállapított tények szerint a vádlott nő személygépkocsival Szerencs felé haladt. A gépkocsival meg akart fordulni az úton, ezért a jobb oldali útpadkához húzódott, és annak érdekében, hogy a mögötte azonos irányba haladó két járműnek - egy személyautónak és egy tehergépkocsinak - elsőbbséget biztosítson, megállt. Amikor mindkét jármű elhaladt az autója mellett, elkezdett balra fordulni annak ellenére, hogy a teherautó a szembe jövő forgalmat teljesen kitakarta előle.

„A fordulás időpontjában, ugyanezen az útvonalon, ellentétes irányban közlekedett motorkerékpárjával a sértett férfi mintegy 50 kilométer/órás sebességgel. A sértett vészfékezési féktávolságon belül volt, amikor a vádlott a gépkocsival áthaladt az általa használt forgalmi sávba, csaknem teljes szélességében elfoglalva azt. A sértett vészfékezett, mely miatt a motorkerékpárral felborult és az úttesten csúszva a vádlott autójának ütközött” - áll a bírósági közleményben. A sértett a baleset következtében a helyszínen életét vesztette.

A bíróság halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt a vádlottra 1 év 8 hónap szabadságvesztést és 2 év 4 hónap közúti járművezetéstől eltiltást szabott ki, a szabadságvesztés végrehajtását 2 évre felfüggesztette. A döntés jogerős. (MTI)