Felszámolják Navalnij politikai szervezetét

A moszkvai ügyészség bejelentette, hogy kezdeményezik Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki aktivista Korrupcióellenes Alapítványának és regionális központjainak szélsőséges csoporttá nyilváníttatását.

Ez az eddigi leghatározottabb kísérlet arra, hogy felszámolják Navalnij politikai mozgalmát.

Szélsőséges csoportnak általában olyan erőszakos szervezeteket minősítenek, mint az al-Qaida vagy az Aum Shinrikyo. Az ügyészség szerint Navalnij szervezetei „olyan körülményeket teremtettek, amelyek alkalmasak az alkotmányos rend megváltoztatására, többek között egy „színes forradalom” elindításával”.

A színes forradalmak a posztszovjet államok demokráciapárti megmozdulásai voltak a kétezres években, amiket a jelenlegi orosz rezsim nyugatról támogatott puccsoknak tekint. Navalnij szervezetei határozott kritikákat fogalmaztak meg Putyinnal és a kormányával szemben, de fegyveres forradalomra még senkit sem buzdítottak.

Az ügyészség döntése arról szól, hogy elvágja Navalnijt a támogatói csoportjaitól és a pénzügyi donoroktól, akiket felelősségre lehet vonni, ha szélsőséges szervezetet támogatnak.

A Korrupcióellenes Alapítvány vezetője, Ivan Zhandov kijelentette, hogy nem fogják megadni magukat. Ha az ügyészség kérvénye átmegy, Navalnij támogatóit megbírságolhatják és börtönbe zárhatják. (Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.