Felszámolják Navalnij politikai szervezetét

külföld
2021 április 16., 18:37

A moszkvai ügyészség bejelentette, hogy kezdeményezik Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki aktivista Korrupcióellenes Alapítványának és regionális központjainak szélsőséges csoporttá nyilváníttatását.

Ez az eddigi leghatározottabb kísérlet arra, hogy felszámolják Navalnij politikai mozgalmát.

Szélsőséges csoportnak általában olyan erőszakos szervezeteket minősítenek, mint az al-Qaida vagy az Aum Shinrikyo. Az ügyészség szerint Navalnij szervezetei „olyan körülményeket teremtettek, amelyek alkalmasak az alkotmányos rend megváltoztatására, többek között egy „színes forradalom” elindításával”.

A színes forradalmak a posztszovjet államok demokráciapárti megmozdulásai voltak a kétezres években, amiket a jelenlegi orosz rezsim nyugatról támogatott puccsoknak tekint. Navalnij szervezetei határozott kritikákat fogalmaztak meg Putyinnal és a kormányával szemben, de fegyveres forradalomra még senkit sem buzdítottak.

Az ügyészség döntése arról szól, hogy elvágja Navalnijt a támogatói csoportjaitól és a pénzügyi donoroktól, akiket felelősségre lehet vonni, ha szélsőséges szervezetet támogatnak.

A Korrupcióellenes Alapítvány vezetője, Ivan Zhandov kijelentette, hogy nem fogják megadni magukat. Ha az ügyészség kérvénye átmegy, Navalnij támogatóit megbírságolhatják és börtönbe zárhatják. (Guardian)