Rekordütemben nőtt a kínai gazdaság idén

Soha nem volt olyan gyors a GDP növekedésének üteme Kínában, mint 2021 első negyedévében. Az elmúlt három hónapban 18,3 százalékot emelkedett a bruttó hazai termék mutatószáma. Ez még akkor is kimagasló szám, ha a tavalyi évben visszaszorult a gazdasági fejlődés Kínában is.

Ez az adat is mutatja, hogy a gazdasági felépülés felgyorsult, és - a Reuters elemzése szerint - ez a hazai és nemzetközi kereslet erősödésének és a kisvállalkozások kormányzati támogatásának köszönhető.

Fotó: Kevin Frayer

2020 első három hónapjában, amikor Kínában volt az első gócpontja a koronavírus-járványnak, 6,8 százalékot esett a GDP mutatója. Ám a szigorú karanténszabályok mellett is tudták tartani a tempót a kereslettel az ország óriás gyárai. Ennek is köszönhető, hogy az éves adatot tekintve Kína lett az egyetlen nagy gazdaság, amely ugyan mérsékelten (2,3 százalék), de növekedéssel zárt. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.