Kémkedéssel gyanúsítja az FSZB a szentpétervári ukrán konzult

külföld
2021 április 17., 18:12

Oroszország kiutasítja Olekszandr Szoszonyuk szentpétervári ukrán konzult a "diplomáciai státusával összeférhetetlen tevékenysége" miatt. A diplomatának április 22-ig el kell hagynia Oroszország területét - közölte szombaton az orosz külügyminisztérium.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) pénteken Szentpéterváron őrizetbe vette a konzult, miközben a kémelhárítók szerint orosz államvédelmi szervek és az FSZB adatbázisából származó titkos információkat vett át orosz állampolgároktól. A konzult az orosz hatóságok néhány óra hosszat őrizetben tartották, majd elengedték, és azóta a szentpétervári főkonzulátuson tartózkodik.

Szombaton a moszkvai külügyminisztériumba kérették Vaszil Pokotyilo ideiglenes ukrán ügyvivőt és arról tájékoztatták, hogy Szoszonyuk további oroszországi tartózkodása nem kívánatos és az orosz fél azt javasolja, hogy április 19-től számítva 72 órán belül hagyja el országot.

Válaszként az ukrán külügyminisztérium szombaton közölte, hogy kiutasítja a kijevi orosz nagykövetség vezető diplomatáját.A külügyi közlemény szerint "az Oroszországi Föderáció tovább élezi a biztonsági helyzetet, masszív ukránellenes propagandát fejt ki, és folytatja provokációit Ukrajna oroszországi diplomáciai képviseleteinek munkatársai ellen". Az ukrán külügyminisztérium "határozott tiltakozását fejezi ki a szentpétervári konzul elleni intézkedésért, és teljességgel elutasítja az őt ért vádakat".

Az ukrán külügyminisztérium szerint az orosz hatóságok ilyen akciói durván megsértik a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es és a konzuli kapcsolatokat szabályozó 1963-as bécsi egyezményeket, és ismételten megerősítik, hogy Oroszország úgy döntött, még jobban kiélezi a már amúgy is feszült kapcsolatát Ukrajnával.(MTI)