Lukasenka szerint merényletet terveztek ellene és a gyerekei ellen

külföld
2021 április 17., 18:36

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szombat este Telegram-oldalán azt jelentette be, hogy a fehérorosz hatóságok őrizetbe vettek egy összeesküvő csoportot, amely merényletet tervezett ellene és gyermekei ellen, és valószínűleg kapcsolatban állt az amerikai titkosszolgálatokkal.

"Elfogtuk a csoportot, elmondták, hogyan tervezték ezt az egészet" - mondta a fehérorosz vezető. "Nyilvánvalóan külföldi titkosszolgálatok tevékenységének is nyomára bukkantunk. Valószínűleg az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt, nem tudom, ki dolgozott ott az amerikaiak közül".

Lukasenka a TASS orosz hírügynökség beszámolója szerint azt is mondta, hogy úgy tudja, Vlagyimir Putyin orosz elnök legutóbbi telefonbeszélgetésük során megkérdezte Joe Bident, hogy az Egyesült Államok meg akarja-e öletni a fehérorosz vezetőt. Erről Lukasenkát maga Putyin értesítette, aki szerint Biden csak hebegett-habogott a kérdés után, de nem válaszolt semmit. Lukasenka mindezért háláját fejezte ki Vlagyimir Vlagyimirovicsnak.

Közben Moszkvában a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) sajtóosztálya azt közölte, hogy őrizetbe vettek két gyanúsítottat, akik katonai hatalomátvételt készítettek elő Fehéroroszországban.