Egyre több ember éhezik a járvány miatt Brazíliában

Félő, hogy egyre több ember fog éhezni Brazíliában a koronavírus miatt, van, ahol már most kígyózó sorok állnak a napi fejadagért.

São Paulo egyik nyomornegyedében a pandémia kitörése előtt naponta körülbelül 300 ember állt sorban ételért, a járvány miatt ez a szám azonban ma már meghaladja az ezret. A sorban álló emberek kapnak egy tál tésztát hússal, egy adag rizst, két csomag kekszet és egy doboz tejet, amit az egész háztartásnak egy napra kell beosztania. Másnap reggel pedig kezdődik elölről a sorban állás, van, aki már hajnal 3-kor érkezik.

Fotó: NELSON ALMEIDA/AFP

Egy helyi koordinátor szerint a favelában élő emberek közül sokan házaknál takarítottak vagy besegítettek a főzésbe, sütésbe, ám őket most ezek a családok elküldték a vírus miatt, így sokan munka nélkül maradtak. Szerinte az sem lehetetlen, hogy az éhes emberek hamarosan boltokat kezdenek majd el fosztogatni.

Fotó: NELSON ALMEIDA/AFP

Az első hullám alatt a brazil kormány bevezetett egy sürgősségi segélyt, a koronavouchert, ami több mint 67 millió embernek biztosított havi 600 reált, ami nagyjából 107 dollárnak felel meg. Csakhogy az államadósság növekedésével a kormány először felfüggesztette a programot, majd újra bevezette, de már jóval alacsonyabb, 250 reális áron és kevesebb ember számára tette elérhetővé.

Az Egyesült Államok után eddig Brazíliában vesztette a legtöbb ember életét a járvány miatt, a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint eddig 368 749 halálos áldozata van a koronavírusnak és összesen  13,8 millió fertőzöttet regisztráltak. Raphael Camara, a brazil kormány egészségügyi ellátásért felelős államtitkár pénteken arra kérte a nőket, hogy ha lehetséges, akkor halasszák el a teherbeesést békeidőre, mert rájuk és a magzataikra is veszélyt jelent a brazil vírusvariáns. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó