Elrendelhetnek rendkívüli szünetet az iskolák, ha kevés diák jelenik meg személyesen a tanításon, mondja az EMMI

járvány
2021 április 18., 20:04

Az Oktatási Hivatal elrendelhet rendkívüli szünetet egy iskolában – válaszolta a HVG kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A lap arról érdeklődött, hogy ha egy osztályban nem jelenik meg megfelelő számú diák az április 19-én esedékes újranyitáskor, akkor valóban rendkívüli szünetet rendelhetnek-e el az intézmények, és igaz-e, hogy később szombatonként, vagy akár a tanév rendes végét követően pótolnák be az elmaradt tanítási napokat.

A chair is still a chair, even if noone's sitting there.
photo_camera
Fotó: Sina Schuldt/dpa Picture-Alliance via AFP

A minisztérium válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány döntése alapján az általános iskola 1-4. évfolyamai április 19-től jelenléti munkarendben működnek. Ennek értelmében meg kell szervezni a tantermi oktatást a tanulóknak, a létszámtól függetlenül senkit nem érhet hátrány, aki a jelenléti oktatást igényli.

„Ha előfordulna olyan eset, hogy egy osztályban senki nem kéri a jelenléti oktatást, az érintett pedagógust más intézményi feladatok ellátására oszthatja be az intézmény vezetője. Az otthon maradó diákok a KRÉTA rendszeren keresztül kapják meg a feladatokat”

- tette hozzá az EMMI. Egyébként ma nyilvánosságra került Kásler Miklós iskolaigazgatóknak címzett levele is, melyben az áll, hogy nem lehet keverni az online és a jelenléti oktatást, de „ez nem zárja ki annak lehetőségét, hogy az intézmény – amennyiben erre lehetőség van – biztosítsa a jelenléti oktatásba való online bekapcsolódás lehetőségét egy tanuló számára.”