Irán azonosította a szabotőrt, akit a natanzi urándúsítóban történt robbantással gyanúsítanak

külföld
2021 április 18., 19:43

Irán megnevezte a férfit, akit az új natanzi urándúsító ellen elkövetett szabotázsakcióval gyanúsítanak, adta hírül a Guardian. Az akció robbanással járt, ami áramszünetet okozott a létesítményben, és bár az iráni hatóságok hivatalos közleményei szerint a támadás nem járt áldozatokkal, és nem okozott kárt az urándúsítóban, ez valószínűleg nem igaz. (Az ügy hátteréről és az iráni-izraeli konfliktusról Király András írt a Minden jel szerint hagyományos szabotázs okozta a robbanást az iráni urándúsítóban című cikkben.)

Az állítólagos elkövető, Reza Karimi.
photo_camera Az állítólagos elkövető, Reza Karimi. Fotó: IRIB NEWS AGENCY-/AFP

Az állami televízióban közölték, hogy a szabotázzsal a 43 éves Reza Karimit gyanúsítják, aki még órákkal a robbanás előtt elhagyta az országot. Egy olyan képet is mutattak, ami az Interpol elfogatóparancsának tűnt, bár ez az elfogatóparancs nem volt elérhető a nyilvános adatbázisban, az Interpol pedig nem kívánta kommentálni.

A beszámoló szerint a kormány megtette a szükséges lépéseket, hogy Karimit legális úton visszahozzák az országba. Azt nem részletezték, hogy a férfi hogyan juthatott be az ország egyik legjobban őrzött létesítményébe, ugyanakkor először ismerték el hivatalosan, hogy robbanás történt.