2020 a valaha mért legmelegebb három év között van

2020 a meteorológiai feljegyzések kezdete óta valaha volt három legmelegebb év egyike lett, a koronavírus miatt bevezetett szigorú korlátozások ellenére is - közölte hétfőn a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

A koronavírus-járvány rövid távon ugyan csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást, az üvegházhatású gázok légköri koncentrációja azonban tovább növekedett a szervezet jelentése szerint. 2020 az eddig feljegyezett három legmelegebb év között van 2016 és 2019 mellett annak ellenére, hogy a tavalyi évben a La Nina jelenség hűtő hatása is érvényesült.

2020-ban a globális átlaghőmérséklet 1,2 Celsius-fokkal volt magasabb az iparosodás előtti időszakhoz képest.

Ha az üvegházhatású gázok kibocsátása a korábbi ütemben folytatódik, a szén-dioxid globális koncentrációja idén elérheti a 414 ppm-et. 2019-ben ez az érték 410 ppm volt, már ekkor is 148 százalékkal több, mint az iparosodás előtti időszakban (1850-1900).

Petteri Taalas, a WMO főtitkára szerint a jelentés ismét megerősítette, hogy a klímaváltozás irgalmatlan. Fel kell készülni a szélsőséges időjárási események számának növekedésére, amelyek emberek millióinak halálát és jelentős károkat okozhatnak.

„Szakadék szélén vagyunk. Rekordmértékben olvadnak a jégmezők és a gleccserek, és rekordmértékűek a hőhullámok, az erdő- és bozóttüzek, a trópusi viharok és  a szárazság is” - mondta Antonio Guterres ENSZ-főtitkár a Reutersnek. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.