Kikutatták, hogy a természet hangjai jót tesznek a mentális egészségünknek

természet
2021 április 19., 15:23

Egy friss amerikai kutatás szerint a természet hangjai - mint a madárcsicsergés vagy a vízcsobogás - csökkentik a fájdalomérzetet, javítják az ember hangulatát és kognitív képességeit.

AColorado State University kutatása szerint a víz hangjai pozitív érzéseket keltenek az emberekben, és jó hatással vannak az egészségükre, a madárcsicsergés pedig csökkenti a stresszt.

„A koronavírus-járvány sokféleképpen felhívta a figyelmet arra, hogy milyen fontos a természet az ember egészségének szempontjából” - mondta Dr. Rachel Buxton, a tanulmány egyik szerzője. „Ahogy csökkent a forgalmi zaj a karantén miatt, sokan egészen máshogy kezdtek kapcsolódni a hangokhoz, és észrevették, milyen megnyugtató a madárcsicsergés az ablakukban. Ezek a hangok figyelemreméltó hatással vannak az egészségünkre.”

A tanulmány szerzői szerint ez egy fontos, több kutatást igénylő terület, a természet hangjainak pozitív egészségügyi hatásainak pedig nagy jelentőségük van a környezetvédelem és a természeti környezet megőrzése körüli vitákban.

„A természet stresszcsökkentő és pozitív egészségügyi hatásainak minden korábbinál fontosabb szerepe lehet a szorongásos és más mentális zavarok csökkentésében” - mondta George Wittemyer professzor, a tanulmány társszerzője. (Study Finds)