Kikutatták, hogy a természet hangjai jót tesznek a mentális egészségünknek

Egy friss amerikai kutatás szerint a természet hangjai - mint a madárcsicsergés vagy a vízcsobogás - csökkentik a fájdalomérzetet, javítják az ember hangulatát és kognitív képességeit.

A Colorado State University kutatása szerint a víz hangjai pozitív érzéseket keltenek az emberekben, és jó hatással vannak az egészségükre, a madárcsicsergés pedig csökkenti a stresszt.  

„A koronavírus-járvány sokféleképpen felhívta a figyelmet arra, hogy milyen fontos a természet az ember egészségének szempontjából” - mondta Dr. Rachel Buxton, a tanulmány egyik szerzője. „Ahogy csökkent a forgalmi zaj a karantén miatt, sokan egészen máshogy kezdtek kapcsolódni a hangokhoz, és észrevették, milyen megnyugtató a madárcsicsergés az ablakukban. Ezek a hangok figyelemreméltó hatással vannak az egészségünkre.”

A tanulmány szerzői szerint ez egy fontos, több kutatást igénylő terület, a természet hangjainak pozitív egészségügyi hatásainak pedig nagy jelentőségük van a környezetvédelem és a természeti környezet megőrzése körüli vitákban.

„A természet stresszcsökkentő és pozitív egészségügyi hatásainak minden korábbinál fontosabb szerepe lehet a szorongásos és más mentális zavarok csökkentésében” - mondta George Wittemyer professzor, a tanulmány társszerzője. (Study Finds)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.