Kína lényegében betiltotta az Oscart az országban, miután jelölést kapott egy Hongkongról szóló dokumentumfilm

külföld
2021 április 19., 14:35

A kínai hatóságok annyira megijedtek attól, hogy Oscar-jelölést kapott egy hongkongi tüntetésekről szóló dokumentumfilm, hogy megtiltották a helyi médiának a díjátadó élő kövezetítését.

Anders Hammer, egy norvég filmkészítő 2019-ben utazott Hongkongba, hogy a demokráciapárti tüntetésekről forgasson. Do Not Split című filmjét Oscar-díjra jelölték a legjobb rövid dokumentumfilm kategóriában. Hagyományosan nem kapnak túl nagy figyelmet ennek a kategóriának a jelöltjei, viszont miután Kína letiltotta a gálát a film miatt, hatalmas lett a sajtóérdeklődés.

„Ironikus, hogy Peking ezen a ponton gyakorlatilag reklámozza a dokumentumfilmünket” - mondta a BBC-nek Hammer.

Az eleinte békés tüntetések 2019 nyarán kezdődtek, majd ahogy nőttek a tömegek, úgy lett egyre durvább és erőszakosabb a rendőrség ellenállása. A koronavírus véget vetett az eseménysorozatnak, Peking pedig maradék autonómiájától is megfosztotta Hongkongot.

„Ez volt a legnagyobb lázadás Peking ellen, és a politikai vezetés nagyon régóta van ott pozícióban" - mondta Hammer. "Szerintem a kínai vezetés nagyon fél, hogy elterjedhet, és Kína más területein is valaki hasonló mozgalomba kezd.” (Guardian)