Kína lényegében betiltotta az Oscart az országban, miután jelölést kapott egy Hongkongról szóló dokumentumfilm

A kínai hatóságok annyira megijedtek attól, hogy Oscar-jelölést kapott egy hongkongi tüntetésekről szóló dokumentumfilm, hogy megtiltották a helyi médiának a díjátadó élő kövezetítését.

Anders Hammer, egy norvég filmkészítő 2019-ben utazott Hongkongba, hogy a demokráciapárti tüntetésekről forgasson. Do Not Split című filmjét Oscar-díjra jelölték a legjobb rövid dokumentumfilm kategóriában. Hagyományosan nem kapnak túl nagy figyelmet ennek a kategóriának a jelöltjei, viszont miután Kína letiltotta a gálát a film miatt, hatalmas lett a sajtóérdeklődés.

„Ironikus, hogy Peking ezen a ponton gyakorlatilag reklámozza a dokumentumfilmünket” - mondta a BBC-nek Hammer.

Az eleinte békés tüntetések 2019 nyarán kezdődtek, majd ahogy nőttek a tömegek, úgy lett egyre durvább és erőszakosabb a rendőrség ellenállása. A koronavírus véget vetett az eseménysorozatnak, Peking pedig maradék autonómiájától is megfosztotta Hongkongot.

„Ez volt a legnagyobb lázadás Peking ellen, és a politikai vezetés nagyon régóta van ott pozícióban" - mondta Hammer. "Szerintem a kínai vezetés nagyon fél, hogy elterjedhet, és Kína más területein is valaki hasonló mozgalomba kezd.”  (Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.