„Következményei lesznek annak, ha Navalnij meghal a börtönben”

külföld
2021 április 19., 05:06

Világszerte tiltakoznak és következményeket helyeztek kilátásba Oroszország ellen, ha Alekszej Navalnij ellenzéki politikus meghal a börtönben.

Navalnij orvosa szombaton adta hírül, hogy a politikus olyan rossz egészségi állapotban van, hogy bármelyik percben meghalhat. Navalnij három hete kezdett éhségsztrájkba, amiért korábban megtagadták tőle, hogy a saját orvosai vizsgálják meg, mert fájt a háta, és már a lábait sem érezte. Orvosa a Navalnij családjától kapott vizsgálati eredmények alapján azt mondja, hogy Navalnij káliumszintje vészesen magas, ami szívleálláshoz vezethet, megemelkedett kreatininszintje pedig veseproblémákról árulkodik.

Alekszej Navalnij a moszkvai Babusinszkij bíróságon, 2021. február 2-án.
photo_camera Alekszej Navalnij a moszkvai Babusinszkij bíróságon, 2021. február 2-án. Fotó: AFP

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap komoly aggodalmát fejezte ki Navalnij egészségi állapota miatt.

Közleményében felszólította az orosz hatóságokat, hogy vállaljanak felelősséget a politikus biztonságért és testi épségéért, továbbá biztosítsanak számára hozzáférést olyan orvosokhoz, akikben a politikus megbízik.Borrell kiemelte: az EU Navalnij börtönbüntetését politikai indíttatásúnak és az emberi jogok nemzetközi egyezményével ellentétesnek tartja, továbbra is a politikus azonnali és feltételek nélküli szabadon bocsátását kéri.

Emlékeztetett, hogy az EU a lehető leghatározottabban elítélte a Navalnij elleni tavaly augusztusi mérgezéses támadást, és szankciókat vezetett be hat olyan orosz tisztviselő ellen, aki az unió szerint részt vett a merényletben. Februárban az új globális emberi jogi szankciórendszer keretében az EU további négy, Navalnij elítélésében szerepet játszó orosz személyre vetett ki korlátozó intézkedéseket.

Az uniós tagállamok külügyminiszterei hétfői videotanácskozáson egyeztetnek a Navalnij-ügyről.

Az Egyesült Királyság Külügyminisztériuma közleményében írta meg a hétvégén, hogy: „Navalnijnak azonnal hozzáférést kell biztosítani a független orvosi ellátáshoz. Megismételjük felhívásunkat, hogy haladéktalanul engedjék Navalnijt szabadon a politikai indíttatású fogvartartásból.”

Szintén aggodalmát fejezte ki Navalnij állapotával kapcsolatban Németország és Franciaország is.

Az Egyesült Államok is figyelmeztette Oroszországot, hogy „következményei” lesznek, ha Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista börtönben meghal.Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója szerint Navalnij állapotát nagy nemzetközi figyelem kíséri, és Oroszországot a nemzetközi közösség felelősségre fogja vonni, ha az ellenzéki politikus meghal.

Nem csak a nemzetközi porondon van mozgolódás, Oroszországban Navalnij támogatói arra szólították fel az embereket, hogy szerdán országszerte tartsanak tömegtüntetéseket. Támogatói szerint a tömeges megmozdulás az egyetlen módja annak, hogy Navalnijt megmentsék.

„Láttad már a saját szemeddel, ahogyan meggyilkolnak egy embert? Most ezt látod. Ha most nem szólalunk fel, akkor a szabad emberek számára elérkezik a legsötétebb idő. Oroszország teljes reménytelenségbe süllyed” - mondta Leonyid Volkov, Navalnij egyik helyettese.A hétvégén világhírű művészek (köztük Nádas Péter) írtak nyílt levelet Putyinnak, hogy biztosítsa Navalnijnak a szükséges orvosi ellátást. (BBC, Guardian, MTI)