Módosítja a kormány a lex CEU-t

oktatás
2021 április 19., 11:28

Törölné a kormány a felsőoktatási törvény 2017-es módosítását, ami végül ahhoz vezetetett, hogy a CEU befejezte érdemi működését Budapesten, és Bécsben működik tovább.

Az Európai Bíróság ugyanis tavaly ősszel több szempontból jogsértőnek találta, hogy előírták, csak olyan külföldi egyetem működhet Magyarországon, amely a székhelye szerinti országban is képzést folytat. A Palkovics László innovációs miniszter által benyújtott módosítás „egy más európai országban már bevált, hatályos jogszabály magyar jogrendbe történő átültetésére tesz javaslatot”.

photo_camera A CEU bécsi kampusza Fotó: JOE KLAMAR/AFP

Az indoklás szerint a bajor jog alapján írnák át a szabályt úgy, hogy az Európai Gazdasági Térségben (EGT) székhellyel rendelkező, államilag elismert felsőoktatási intézmény akkor folytathatna képzést Magyarországon, ha a képzés a székhelye szerinti EGT-államban elismert felsőoktatási képzésnek minősül.

EGT-n kívüli székhely esetén - amilyen a CEU is volt - pedig az alábbi feltételeket írnák elő:

  • a Magyarországon nyújtott képzés a magyar felsőoktatási intézmények képzésével egyenértékű,
  • a felvételi követelmények megfeleltethetőek a többi államilag elismert intézmény felvételi követelményeinek,
  • az intézmény szerepel a két kormány által kötött – a felsőoktatási végzettségek, fokozatok egyenértékűségéről szóló – nemzetközi szerződésben, és
  • a felsőoktatási intézmény képzési tevékenységre való jogosultságát az Oktatási Hivatal kérelemre engedélyezi.