Módosítja a kormány a lex CEU-t

Törölné a kormány a felsőoktatási törvény 2017-es módosítását, ami végül ahhoz vezetetett, hogy a CEU befejezte érdemi működését Budapesten, és Bécsben működik tovább. 

Az Európai Bíróság ugyanis tavaly ősszel több szempontból jogsértőnek találta, hogy előírták, csak olyan külföldi egyetem működhet Magyarországon, amely a székhelye szerinti országban is képzést folytat. A Palkovics László innovációs miniszter által benyújtott módosítás „egy más európai országban már bevált, hatályos jogszabály magyar jogrendbe történő átültetésére tesz javaslatot”.

A CEU bécsi kampuszaFotó: JOE KLAMAR/AFP

Az indoklás szerint a bajor jog alapján írnák át a szabályt úgy, hogy az Európai Gazdasági Térségben (EGT) székhellyel rendelkező, államilag elismert felsőoktatási intézmény akkor folytathatna képzést Magyarországon, ha a képzés a székhelye szerinti EGT-államban elismert felsőoktatási képzésnek minősül.

EGT-n kívüli székhely esetén - amilyen a CEU is volt - pedig az alábbi feltételeket írnák elő:

  • a Magyarországon nyújtott képzés a magyar felsőoktatási intézmények képzésével egyenértékű, 
  • a felvételi követelmények megfeleltethetőek a többi államilag elismert intézmény felvételi követelményeinek,
  • az intézmény szerepel a két kormány által kötött – a felsőoktatási végzettségek, fokozatok egyenértékűségéről szóló – nemzetközi szerződésben, és 
  • a felsőoktatási intézmény képzési tevékenységre való jogosultságát az Oktatási Hivatal kérelemre engedélyezi.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó