Rabkórházba szállítják Navalnijt

külföld
2021 április 19., 10:21

Rabkórházba szállítják át börtönéből Alekszej Navalnij ellenzéki politikust - közölte az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) Vlagyimir megyei parancsnoksága hétfőn.

Navalnijnak a 2. számú pokrovi börtönből a 3. számúba való átszállításától - amelyben a megyei kórház kirendeltsége működik - egy orvosi bizottság döntött.

A FSZIN szerint Navalnijt naponta megvizsgálja egy általános orvos, állapota „kielégítő”.„A páciens beleegyezésével vitaminkúrát rendeltek el” - áll a közleményben.

Ezzel szemben szombaton Navalnij orvosa azt közölte, hogy a politikus bármelyik percben meghalhat, annyira rossz az állapota. Navalnij vérképe alapján az orvos megállapította, hogy szív- és veseleállás fenyegeti. Az ellenzéki politikus március 31. óta éhségsztrájkot folytat, amiért megtagadták tőle, hogy a saját orvosa kezelje. Navalnij állapotának híre nemzetközi visszhangot is kiváltott, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az Európai Unió is megpróbált nyomást gyakorolni az orosz kormányra, szerdára pedig egész Oroszországban tüntetést szerveznek. (MTI, BBC)