Hazautazik Moszkvából az amerikai nagykövet

külföld
2021 április 20., 09:34

Az amerikai nagykövet elhagyja Moszkvát: John Sullivan egyeztetni tér haza, miután az orosz kormány a napokban a távozást javasolta a számára. Sullivan távozásával egyik országban sem lesz a másiknak nagykövete, miközben rég nem tapasztalt feszült viszony uralkodik Washington és Moszkva között. Az Egyesült Államok nemrég vetett ki újabb szankciókat Oroszországra, közben az ukrán határon tapasztalt katonai csapatmozgások és Alekszej Navalnij helyzete is sokat ront a két ország viszonyán.

Sullivan közleménye szerint fontos, hogy közvetlenül beszélhessen a Biden-kormánnyal érkező új külügyes kollégáival a kétoldalú kapcsolatok jelenlegi helyzetéről, ezért tér haza. De hozzátette azt is, hogy több mint egy éve nem látta a családját, úgyhogy ezért is döntött a hazaút mellett. De tervei szerint heteken belül visszatér majd Moszkvába, mielőtt Putyin és Biden között bármiféle találkozó megvalósulna.

John Sullivan 2020 nyarán
photo_camera John Sullivan 2020 nyarán Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Az amerikai és az orosz elnök múlt héten is egyeztetett egy lehetséges csúcstalálkozóról, de a Kreml szerint egy ilyen találkozót megszervezni nem kis munka, és kizárt, hogy heteken belül sor kerülhessen rá.

Oroszország márciusban rendelte haza washingtoni nagykövetét, Anatol Antonovot, miután Biden egy amerikai tévéinterjúban Putyint gyilkosnak nevezte, és arról beszélt, hogy az orosz elnök meg fogja fizetni az árát, amiért megpróbált beavatkozni az amerikai választásokba.

A Biden-kormány múlt héten 10 orosz diplomatát utasított ki az országból, és szankciókat is elrendeltek a választási beavatkozás, illetve a számos kormányzati ügynökséget és céget érintő SolarWinds-hackelés miatt, ami mögött az amerikaiak az orosz titkosszolgálatot sejtik.

Válaszul az oroszok tíz amerikai diplomatát utasítottak ki, és azt javasolták a nagykövetnek, hogy hagyja el az országot.

A Guardian moszkvai tudósítója szerint ugyan Sullivant nem utasították ki, de az orosz kormány nyomásgyakorlása vezethetett oda, hogy most ideiglenesen elhagyja az országot. Az utolsó moszkvai amerikai nagykövet, akit kiutasítottak, George F Kennan volt, akinek 1952-ben, Sztálin idején kellett elhagynia a posztját.

Az Axios korábban két forrás alapján is arról írt, hogy Sullivan eredetileg azt tervezte, hogy a posztján marad.