Hszi szerint egyenlőbb világra van szükség, amiben nem egy ország diktálja a szabályokat a többinek

Nincs szükség hegemón hatalmakra a világ kormányzásában, közölte Hszi Csin-ping kínai elnök kedden a dél-kínai Hajnan szigetén fekvő Boao városban rendezett ázsiai gazdasági konferencia (Boao Forum for Asia - BFA) nyitó plenáris ülésén, videokapcsolaton keresztül.

Fotó: JU PENG/Xinhua via AFP

Hszi a beszédében kiemelte, hogy egyes országok akadályokat emelnek és távolságokat alakítanak ki másokkal szemben, ami ártalmas, és valójában senkinek nincs előnyére. Kína már jó ideje szorgalmazza, hogy reformra szorul a globális világ kormányzása: szerintük többféle szempontnak és értéknek kéne megjelennie a nemzetközi közösségben. Ezzel alapvetően a nyugati, elsősorban az Egyesült Államok vezette liberális világrendet kritizálták persze. Peking és Washington viszonya az utóbbi években különösen fagyossá vált, ahogy Kína egyre komolyabb mértékben igyekszik növelni befolyását a világ számos régiójában, és közben lehet tudni arról, hogy koncentrációs táborokat tartanak fenn az ujguroknak, katonai fenyegetést jelentenek a Dél-kínai-tengeren, letörték Hongkong autonómiáját és folyamatosan fenyegetik Tajvant. 

Hszi keddi beszédében hangsúlyozta: az egyenlőség, valamint a kölcsönös tisztelet és bizalom alapelveinek központi szerepet kell betölteniük az államok közötti kapcsolatokban, "mások utasítgatásával, és mások belügyeibe avatkozással nem lehet támogatást szerezni". Hszi megjegyzéseit ugyan nem célozta egyik konkrét félnek sem, ám a "mások belügyeibe avatkozás" vádját kínai félről az utóbbi időben rendszeresen hangoztatták mindazokkal szemben, akik kritizálták a pekingi vezetést a Hongkongban és Hszincsiangban történtek miatt. 

A kínai elnök szerint az egy, vagy néhány ország által szabott szabályok nem erőltethetők másokra, mint ahogyan az egyes országok által követett egyoldalú politika sem diktálhatja a tempót az egész világnak. Leszögezte továbbá: Kína sosem fog részt venni fegyverkezési versenyben.

Hszi beszédében a nemzetközi együttműködés előmozdítását sürgette továbbá a kutatás és fejlesztés, valamint az oltóanyagok gyártása és elosztása terén a koronavírus-járvánnyal szemben folytatott küzdelemben. Aláhúzta: arra kell törekedni, hogy a világon mindenki hozzáférhessen a számára szükséges vakcinához. Kiemelte: Kína tartja magát ígéretéhez, és globális közkinccsé teszi a saját fejlesztésű oltóanyagait, folytatja az együttműködést az Egészségügyi Világszervezettel és más országokkal a járvány elleni fellépésben, és igyekszik még többet tenni azért, hogy a fejlődő országoknak is segítséget nyújtson a koronavírus leküzdésében. (MTI, Reuters)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.