Musk szerint nem volt bekapcsolva az önvezető funkció a Teslában, ami Texasban szenvedett balesetet

autó
2021 április 20., 04:54

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk hétfőn Twitteren reagált arra, hogy Texasban halálos balesetet szenvedett két ember egy Teslában, és a rendőrségi helyszínelés alapján senki nem ült a vezetőülésen. Ugyanakkor Musk szerint az eddig kinyert adatokból azt látni, hogy az autó önvezető funkciója nem volt engedélyezve, ráadásul a kocsinak nem is volt még hozzáférése a teljes önvezető módhoz.

link Forrás

A helyi hatóságok korábban azt mondták, hogy a baleset után az egyik utas holttestét elől, de nem a vezetőülésen találták meg, míg a másik utas hátul utazott. Musk szerint az önvezető funkció nem is aktiválódhatott ezen a szakaszon, mivel az útnak nem voltak felfestett sávjai, ami elengedhetetlen a funkció bekapcsolásához.

A baleset körülményeit két hatóság is vizsgálja. Az Axios cikke megjegyzi, hogy jelenleg mintegy két tucat vizsgálat zajlik a Tesla autóival kapcsolatban, ahol felmerült, hogy egy balesethez az önvezető-funkciónak, illetve a vezetést segítő funkcióknak, azaz az automatikus fékezésnek és gyorsulásnak is köze volt.

A Tesla korábban többször jelezte már, hogy az önvezető funkció nem jelenti azt, hogy a sofőrnek ne kéne teljes ellenőrzése alatt tartania a vezetés során az autót, és szó sincs arról, hogy emberi beavatkozás nélkül tudna haladni ilyenkor a jármű, azaz maga az elnevezés meglehetősen félrevezető.