Musk szerint nem volt bekapcsolva az önvezető funkció a Teslában, ami Texasban szenvedett balesetet

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk hétfőn Twitteren reagált arra, hogy Texasban halálos balesetet szenvedett két ember egy Teslában, és a rendőrségi helyszínelés alapján senki nem ült a vezetőülésen. Ugyanakkor Musk szerint az eddig kinyert adatokból azt látni, hogy az autó önvezető funkciója nem volt engedélyezve, ráadásul a kocsinak nem is volt még hozzáférése a teljes önvezető módhoz. 

A helyi hatóságok korábban azt mondták, hogy a baleset után az egyik utas holttestét elől, de nem a vezetőülésen találták meg, míg a másik utas hátul utazott. Musk szerint az önvezető funkció nem is aktiválódhatott ezen a szakaszon, mivel az útnak nem voltak felfestett sávjai, ami elengedhetetlen a funkció bekapcsolásához. 

A baleset körülményeit két hatóság is vizsgálja. Az Axios cikke megjegyzi, hogy jelenleg mintegy két tucat vizsgálat zajlik a Tesla autóival kapcsolatban, ahol felmerült, hogy egy balesethez az önvezető-funkciónak, illetve a vezetést segítő funkcióknak, azaz az automatikus fékezésnek és gyorsulásnak is köze volt. 

A Tesla korábban többször jelezte már, hogy az önvezető funkció nem jelenti azt, hogy a sofőrnek ne kéne teljes ellenőrzése alatt tartania a vezetés során az autót, és szó sincs arról, hogy emberi beavatkozás nélkül tudna haladni ilyenkor a jármű, azaz maga az elnevezés meglehetősen félrevezető. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.