A tiltás ellenére tízezrek tüntettek Oroszországban Navalnij mellett, több mint ezer embert előállítottak

külföld
2021 április 21., 20:09

Este a hatósági tilalom ellenére tüntetések voltak sok orosz városban, köztük Moszkvában és Szentpéterváron az elítélt ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij szabadon bocsátása mellett.

Elvisznek egy szentpétervári tüntetőt
photo_camera Elvisznek egy szentpétervári tüntetőt Fotó: Olga Malceva/ AFP

Az orosz belügyminisztérium szerint a moszkvai megmozduláson kb. 6000, a szentpétervárin 4500, további 29 városban pedig 14 500 ember vett részt. A szervezők ezzel szemben azt állították, hogy csak Moszkvában 60 ezren gyűltek össze.

Az Eho Moszkvi rádió szerint Moszkvában a tüntetők késő este több oszlopra szakadva, gyakorlatilag háborítatlanul vonultak a városban, miközben a rohamrendőrség a Kreml és több kulcsépület, így a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) székházának környékét lezárta. Szentpéterváron ezzel szemben tömeges őrizetbe vételek voltak.

Az OVD-Info civil szervezet közölte, hogy Moszkvai idő szerint fél 11-ig Oroszországban 1004 embert vettek őrizetbe, közülük 351-et Szentpéterváron, 87-et Ufában, 50-et Szocsiban, 40-et Kazanyban, 36-ot Kemerovóban, 33-at Barnaulban, 30-at Novokuznyeckben, 26-ot Voronyezsben, 24-et Tomszkban, 20-at Moszkvában, 19-et Izsevszkben, 18-at Ivanovóban 14-et Irkutszkban és Kalinyingrádban, 9-et pedig Tyumenyben, Jaroszlavlban, Jekatyerinburgban, Kurganban, Velikij Novgorodban és Szaranszkban.

Két fiatal moszkvai tüntető
photo_camera Két fiatal moszkvai tüntető Fotó: Jevgenyij Odinokov/Sputnik via AFP

Navalnij sajtótitkárát, Kira Jarmist 10 napi előzetes letartóztatásra ítélték nem engedélyezett tüntetés szervezése címén.

Megmérgezték, elhazudták, hazahívták, le is csukták

Alekszej Navalnijt a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe január 17-én, amikor hazatért németországi gyógykezeléséről, miután több nyugati laboratórium szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték. Decemberben Navalnij álnéven felhívta az egyik FSZB-s merénylőjét, az meg bevallotta, hogyan mérgezték meg őt.

Február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta a rá az ún. Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést. Az ítélet értelmében Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembevételével a rá kirótt 3,5 évből valamivel több mint 2,5 évet kell letöltenie.

Navalnij március 31. óta éhségsztrájkot folytat a börtönben, mert kifogásolta, hogy nem engednek be hozzá olyan orvosokat, akikben megbízik, és szerinte nem kap megfelelő orvosi ellátást. Az orvosa szombaton azt mondta, hogy a 44 éves politikusnak rendkívül rossz a vérképe, és akár a közeli napokban meghalhat.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos közölte, hogy Navalnijt a börtönkórházban kedden az ügyészségi felügyelet keretében felkereste négy orvos, aki nem az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) alkalmazottja. Moszkalkova szerint egyelőre „nincs komoly ok az aggodalomra” az őrizetes egészségi állapotával kapcsolatban, a szükséges ellátásban részesül, és infúziót kap.

Az ellenzéki politikus szimpatizánsai ezelőtt január 23-án, 31-én és február 2-án tartottak tiltakozást Oroszország több városában. Az OVD-Info szerint ezeknek több mint 11 ezer részvevőjét vették őrizetbe a hatóságok. (MTI)