Oroszország-szerte tüntetnek Navalnij mellett, már 285 embert őrizetbe vettek

külföld
2021 április 21., 15:43

A rendőrség több orosz városban házkutatást tartott aktivistáknál és újságíróknál az Alekszej Navalnij elítélt ellenzéki politikus támogatására tervezett országos megmozdulás reggelén – közölték orosz ellenzéki hírportálok.

Moszkvában őrizetbe vették Ljubov Szobolt, a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának (FBK) jogászát. A tüntetések résztvevőivel szembeni hatósági fellépés megfigyelésére szakosodott OVD-Info jogvédő szervezet szerint Oroszországban moszkvai idő szerint este fél hétig 285 embert vettek őrizetbe – írja a Moscow Times, ami szerint országszerte 200 városban és faluban tüntetnek az ellenzéki politikus mellett.

A főváros központjában a Manézs teret fémkordonnal vették körül.

Tüntetők Novoszibirszkben 2021. április 21-én.
photo_camera Tüntetők Novoszibirszkben 2021. április 21-én. Fotó: Alekszandr Krjazsev / Sputnik / Sputnik via AFP

Navalnij március 31. óta éhségsztrájkot folytat a börtönben, mert kifogásolja, hogy nem engednek be hozzá olyan orvosokat, akikben megbízik, és azt mondja, nem kap megfelelő orvosi ellátást. Az orvosa, Anasztaszija Vasziljeva szombaton azt mondta, hogy a felfüggesztett börtönbüntetés feltételeinek megsértése címén 2,5 év letöltendő szabadságvesztésre ítélt, 44 éves politikusnak nagyon rossz a vérképe, és akár a közeli napokban meghalhat.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos közölte, hogy Navalnijt kedden az ügyészségi felügyelet keretében felkereste négy olyan orvos, aki nem az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) alkalmazottja. Moszkalkova közölte, hogy egyelőre „nincs komoly ok az aggodalomra” az őrizetes egészségi állapotával kapcsolatban, részesül szükséges ellátásban, és infúziót kap.

Kedden az ellenzéki politikus ügyvédei azt mondták, hogy Navalnijnak, aki folytatja az éhségsztrájkot, nehezére esik a beszéd és az ülés, és nem kap vitaminkúrát, ahogy azt korábban az FSZIN állította, hanem csak glükózinfúziót kap, és a karját összeszurkálták a vénáját kereső ápolónők.

Navalnij hívei vasárnap hirdettek meg mára az ellenzéki politikus támogatására országos megmozdulást, aminek a megtartását több városban, köztük Moszkvában elutasították a helyi hatóságok, többek között a járványellenes korlátozásokra hivatkozva.

Navalnij szimpatizánsai korábban január 23-án, 31-én és február 2-án tartottak tiltakozást Oroszország több városában. Az OVD-Info szerint ezeknek több mint 11 ezer részvevőjét vették őrizetbe a hatóságok. (Moscow Times, MTI)