Navalnijt egy olyan börtönkórházba szállították, ahol rendszeresen verik és kínozzák a rabokat

külföld
2021 április 20., 04:15

Hétfőn derült ki, hogy a rohamosan romló egészségügyi állapota miatt egy börtönkórházba szállították át Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust. A Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) Vlagyimir megyei parancsnokságának hétfői bejelentése után a Meduza írt arról, hogy a 3. számú büntetés intézetként ismert börtön, illetve a kórháza közismerten brutális hely: a fogvatartottak korábban számos alkalommal számoltak be bántalmazásról, sőt kínzásról is. Egy korábbi elítélt arról beszélt a sajtónak, hogy azokat a pácienseket, akik a börtönkórházi viszonyok miatt panaszkodtak, megverték és akár napokra az ágyhoz kötözték.

Navalnij március vége óta éhségsztrájkol, mivel hiába romlott sokat az egészségügyi állapota, a börtönben nem engedték, hogy saját orvosa is megvizsgálja. A börtönigazgatóság szerint Navalnij most „vitaminterápiát” kap, és állítólag ez a beleegyezésével történik.

Vlagyimir Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov hétfőn annyit közölt, hogy a Kreml nem foglalkozik orosz elítélték egészségügyi állapotának követésével.

A Meduza cikke szerint a börtönkórházból számos alkalommal születtek már beszámolók arról, hogy a fogvatartottakat a legenyhébb kihágásért vagy hibáért is megverték. Egy korábbi rab elmondása szerint 5-8 ember van összezárva egy apró, zsúfolt, ablaktalan szobába, és napközben tilos lefeküdniük az ágyra. Aki lázadozik a körülmények ellen, azt megverik, ha kell, akár napokig az ágyához kötözik, még annyi időre se oldják fel, hogy mosdóra mehessen.

Egy orosz lap elítéltek beszámolói alapján 2018-ban kínzásokról is írt: eszerint egyes rabok a börtönszemélyzettel összefogva 'oktatási' célokból kínoztak más rabokat, illetve volt, hogy így oldottak meg nyomozásokat is, hiszen az elektromos árammal sokkolt elítéltek a végén bármilyen dokumentumot aláírtak, amit eléjük raktak. A beszámolók szerint a kínzások a kórházépület pszichiátriai osztályán zajlottak.

Közben Navalnij szövetségesei továbbra is országos tüntetést szerveznek a bezárt politikus mellett, de a hatóságok már többször figyelmeztették az embereket, hogy ne vegyenek részt ezeken. Szintén hétfőn megérkezett egy moszkvai bíróságra az ügyészség beadványa, ami alapján Navalnij korrupcióellenes mozgalmát betiltanák, mivel szélsőséges szervezetnek számít.

Kiemelt videóink