Navalnijt egy olyan börtönkórházba szállították, ahol rendszeresen verik és kínozzák a rabokat

Hétfőn derült ki, hogy a rohamosan romló egészségügyi állapota miatt egy börtönkórházba szállították át Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust. A Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) Vlagyimir megyei parancsnokságának hétfői bejelentése után a Meduza írt arról, hogy a 3. számú büntetés intézetként ismert börtön, illetve a kórháza közismerten brutális hely: a fogvatartottak korábban számos alkalommal számoltak be bántalmazásról, sőt kínzásról is. Egy korábbi elítélt arról beszélt a sajtónak, hogy azokat a pácienseket, akik a börtönkórházi viszonyok miatt panaszkodtak, megverték és akár napokra az ágyhoz kötözték. 

Navalnij március vége óta éhségsztrájkol, mivel hiába romlott sokat az egészségügyi állapota, a börtönben nem engedték, hogy saját orvosa is megvizsgálja. A börtönigazgatóság szerint Navalnij most „vitaminterápiát” kap, és állítólag ez a beleegyezésével történik. 

Vlagyimir Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov hétfőn annyit közölt, hogy a Kreml nem foglalkozik orosz elítélték egészségügyi állapotának követésével. 

A Meduza cikke szerint a börtönkórházból számos alkalommal születtek már beszámolók arról, hogy a fogvatartottakat a legenyhébb kihágásért vagy hibáért is megverték. Egy korábbi rab elmondása szerint 5-8 ember van összezárva egy apró, zsúfolt, ablaktalan szobába, és napközben tilos lefeküdniük az ágyra. Aki lázadozik a körülmények ellen, azt megverik, ha kell, akár napokig az ágyához kötözik, még annyi időre se oldják fel, hogy mosdóra mehessen. 

Egy orosz lap elítéltek beszámolói alapján 2018-ban kínzásokról is írt: eszerint egyes rabok a börtönszemélyzettel összefogva 'oktatási' célokból kínoztak más rabokat, illetve volt, hogy így oldottak meg nyomozásokat is, hiszen az elektromos árammal sokkolt elítéltek a végén bármilyen dokumentumot aláírtak, amit eléjük raktak. A beszámolók szerint a kínzások a kórházépület pszichiátriai osztályán zajlottak. 

Közben Navalnij szövetségesei továbbra is országos tüntetést szerveznek a bezárt politikus mellett, de a hatóságok már többször figyelmeztették az embereket, hogy ne vegyenek részt ezeken. Szintén hétfőn megérkezett egy moszkvai bíróságra az ügyészség beadványa, ami alapján Navalnij korrupcióellenes mozgalmát betiltanák, mivel szélsőséges szervezetnek számít. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó