Az ápolási díjban részesülők mindössze 38 százaléka volt jogosult a GYOD-ra 2019-ben

ÉLET
2021 április 21., 08:12

Az ápolási díjban részesülőknek csak a 38 százaléka lett jogosult a GYOD-ra, derítette ki Szél Bernadett a Központi Statisztikai Hivatal 2019-es adataiból.

Szél Bernadett országgyűlési képviselő közérdekű adatokat próbált kikérni az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi), hogy megtudja, hányan részesülnek GYOD-ban, azaz gyermekek otthongondozási díjában és különböző ápolási díjakban. Az Emmi azonban visszaírta, hogy fogalma sincs az adatokról, Szél Bernadett pedig ezután nézte a KSH 2019-es adatait, amiből kiderült, hogy:

  • az ápolási díjban részesülőknek csak a 38 százaléka lett jogosult a bruttó 100 ezer forintos GYOD-ra,
  • és 20 ezer ember kapta meg, miközben 33 ezer otthonápolónak csak 15 százalékkal emelték az ápolási díját, (Ők azok, akik nem a fogyatékossággal élő gyerekeiket gondozzák, hanem valamilyen más tartósan beteg rokonukat.)
  • az ápolási díj átlagos összege 50 ezer forint volt 2019-ben, ami a GYOD fele,
  • az ápolási díjra pedig 2019-ben összesen 20 milliárdot költött az állam.

Szél Bernadett az utóbbival kapcsolatban azt írja:

„Ha mindenki egységesen megkapta volna a 100 ezer forintot, az csak 20 milliárd pluszt jelentett volna az államnak. Magyarul itt naponta röpködnek a százmilliárdok vadászkiállításokra, Budapest-Belgrád vasútra, miegymásra, de a kormány még azt a 20 milliárdot is sajnálta a 0-24-ben kemény munkát végző otthon ápolóktól. Amíg naponta égetnek el propagandára tízmilliárdokat, éves szinten nem jut plusz 20 milliárd az otthonápolóknak. Ez színtiszta értékválasztás: mutatja, mit értékel a Fidesz és mit nem.”