Csehország követeli, hogy az oroszok engedjék vissza Moszkvába a kitiltott diplomatákat

külföld
2021 április 21., 18:19

Csehország azt követeli Oroszországtól, hogy csütörtök délig tegye lehetővé a Moszkvából kiutasított összes cseh diplomata visszatérését munkahelyére - közölte sajtótájékoztatón Jakub Kulhánek új cseh külügyminiszter szerda este Prágában, miután hivatalában fogadta Alekszandr Zmejevszkijt, Oroszország prágai nagykövetét.

Zmejevszkijt a cseh-orosz diplomáciai konfliktus miatt rendelték be a cseh külügybe.
Kulhánek, akit csak néhány órával korábban, délután nevezett ki hivatalába Milos Zeman államfő, leszögezte: ha Oroszország nem teljesíti ezt a feltételt, a cseh külügyminisztérium olyan szintre csökkenti az orosz diplomaták számát Prágában, hogy az megfeleljen a moszkvai cseh nagykövetség mai állapotának.

A cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24), amely Kulhánek közlését ismertette, emlékeztetett: Prága szombaton 18 orosz diplomatát utasított ki az országból, amire Moszkva vasárnap 16 cseh diplomata és 4 követségi alkalmazott kiutasításával válaszolt. Kulhánek azt mondta, hogy az orosz lépés gyakorlatilag megbénította a cseh diplomáciai képviselet munkáját Moszkvában. A prágai sajtó úgy tudja, hogy a moszkvai nagykövetségen csak öt diplomata maradt.

A csehek szerint a kiutasított orosz diplomaták a titkosszolgálatoknak dolgoztak. Prága szerint megalapozott a gyanú, hogy az orosz titkosszolgálatoknak részük van a 2014-ben a dél-morvaországi Vrbeticében egy lőszerraktárban bekövetkezett robbanásokban.

A cseh külügyminisztérium eljárásában teljes az egyetértés a tárcavezető, Milos Zeman államfő és Andrej Babis kormányfő között - mutatott rá Kulhánek.

A cseh-orosz kapcsolatok rendkívül bonyolult szakaszba léptek, ami nem Csehország hibája - jelentette ki a miniszter.

„Szuverén országként döntöttünk, és határozottan cselekedtünk. Szétvertük az orosz titkosszolgálatok hálózatát, és az orosz Roszatom nem vehet részt a Dukovany atomerőmű bővítésében. Az Oroszországgal kapcsolatos további eljárást a következő napokban külföldi partnereinkkel együttműködve fogjuk meghatározni” - fejtette ki Jakub Kulhánek újságíróknak.

Prágai értesülések szerint a NATO csütörtökön kíván foglalkozni részletesebben a kiéleződött cseh-orosz diplomáciai konfliktussal. Csütörtökön délelőtt Brüsszelben sajtótájékoztatót tart a NATO mellett akkreditált cseh nagykövet, amelyen Michal Koudelka, a Biztonsági Információs Szolgálat, a cseh civil elhárítás igazgatója is részt vesz.

Jakub Kulhánek délután, röviddel kinevezése után telefonon tárgyalt Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával, akinek köszönetet mondott Csehország támogatásáért „ezekben a bonyolult időkben”.

Milos Zeman az új külügyminiszter kinevezésekor sem nyilatkozott a vrbeticei robbanásokkal és a cseh-orosz diplomáciai konfliktussal kapcsolatban. Andrej Babis később újságíróknak azt mondta, hogy az államfő támogatja a kormány lépéseit ebben az ügyben. Zeman korábban szóvivője útján közölte, hogy az ügyben nyilvánosan vasárnap közli véleményét. (MTI)