Hadházy, Szél és Fekete-Győr felfújta a Külügyminisztérium elé, hogy #FREENAVALNY, majd igazoltatták őket

POLITIKA
2021 április 21., 18:59
Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Fekete-Győr András a KKM előtt 2021. április 21-én
photo_camera Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Fekete-Győr András a KKM előtt Fotó: Momentum

Fekete-Győr András, Hadházy Ákos és Szél Bernadett a Külgazdasági és Külügyminisztérium előtti közös sajtótájékoztatón kiállt Alekszej Navalnij mellett.

A három ellenzéki politikus felszólította a magyar kormányt, hogy álljon ki Navalnij mellett, majd festékszóróval a #FREENAVALNY feliratot fújták az épület elé, ami után igazoltatták is őket.

link Forrás

„Mi egy nyugati országot építünk, és azt gondoljuk, hogy egy nyugati, európai országnak feladata, hogy kiálljon minden demokráciapárti mozgalom mellett. Ezért mi kiállunk Alekszej Navalnij és mozgalma mellett!” – mondta Fekete-Győr, aki szerint a magyar kormány nyíltan az orosz diktatúra oldalára állt. „Ezt az embert éheztetik, és a halál küszöbén áll. Ezt az embert Orbán Viktor legnagyobb szövetségese akarja meggyilkolni. Mi az igazság és a demokrácia oldalán állunk” – mondta.

Hadházy arról beszélt, hogy fontos, kifejezik-e az egyes országok a szolidaritásukat Navalnij mellett. „Amely országok ezt a nyomásgyakorlást megtagadják, szabotálják, azok egy diktátort segítenek. Azok Moszkvának a csatlósai, csicskásai. Ezt üzenjük innen” – mondta Hadházy, aki szerint „Oroszország sajnos egy minta a Fidesz rendszerének. Láthatjuk, hogy mi történik azokkal, akik vállalják a véleményüket. Egyelőre ma még csak ott tartunk, hogy egészen brutális pénzbüntetésekkel próbálja elnémítani az ellenzéket a magyar kormány.”

„Azért vagyok itt most, mert kötelességem itt lenni” – mondta Szél Bernadett, aki szerint mivel Navalnijt „nem tudták gyorsan megölni, most lassan próbálják”. „Azért vagyunk itt a Külügyminisztérium előtt, mert sokkal több eszköze lenne Szíjjártó Péternek és főnökének, Orbán Viktornak kiállni Oroszországgal szemben. Ez egy olyan helyzet, ami mellett kötelességünk nekünk kiállni és szolidaritást vállalni. Ezt tesszük mi most” – mondta Szél.

Ma Oroszország-szerte tüntetnek Navalnij mellett, több száz embert vettek őrizetbe.