Hamis Pfizer-oltásokat foglaltak le Lengyelországban és Mexikóban

Koronavírus elleni oltóanyagának hamisítására figyelmeztetett a Pfizer amerikai gyógyszergyár, miután Lengyelországban és Mexikóban is hamis Pfizer-ampullákat foglaltak le. Az ampullákat más bűncselekmények miatt indított nyomozásokban foglalták le, és elküldték őket elemzésre a Pfizernek. A cég szakértői megbizonyosodtak róla, hogy az üvegekben nem a Pfizer koronavírus elleni oltóanyaga van. A lengyel hamisítványról kiderült, hogy ránctalanító anyagot tartalmaz, a mexikóinak pedig még a címkéje sem stimmelt.

A Mexikóban lefoglalt oltóanyagból kb. 80 ember kapott, de egyelőre egyiküknek sem lett bajuk. A hamis vakcina terjesztői 1000 dollárt, azaz kicsit több mint 300 ezer forintot kértek dózisonként. Az üvegcséket strandokon használt italhűtőtáskákban tartották, és sem a lejárati ideje, sem a gyártási száma nem stimmelt.

A Lengyelországban talált ampullákból valószínűleg senki nem kapott eddig oltást.

A koronavírus elleni oltások megjelenése óta világszerte több országban is találtak már hamis vagy nem megfelelő engedélyekkel rendelkező, ellenőrizhetetlen eredetű oltóanyagot, de ez az első regisztrált eset, hogy a Pfizer oltóanyagát próbálják hamisítani. (Wall Street Journal)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.