Vagyonkezelővé alakítják át Schmidt Mária közalapítványát is

POLITIKA
2021 április 21., 05:59

Kedden éjjel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtotta a törvényjavaslatot a Schmidt Mária-féle Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány átalakításáról. A többek között a Terror Háza múzeumot is működtető szervezetet ezzel olyan vagyonkezelő alapítvánnyá alakítják át, mint amilyenekké az egyetemeket is.

A törvényjavaslat elfogadása után a következő lépés az új alapítvány állami vagyonhoz való juttatása lesz, az átkerülő vagyonelemek kikerülnek az állam ellenőrzése alól.

Schmidt Mária alapítványához tartozik a Terror Háza mellett a XX. Század Intézet, a XXI. Század Intézet, a Habsburg Történeti Intézet, a Kommunizmuskutató Intézet és a Kertész Imre Intézet.

Hogy mi az értelme egyre több állami feladat ilyenfajta kiszervezésének? Magyari Péter ezt így fogalmazta meg a témáról írt átfogó elemzésében:

"Ezúttal nem is egy új gazdasági elit megteremtése a cél, mint 2010 óta oly sok alkalommal. A Fidesz-barát nagytőkések felszerelésére az EU-s forrásokból sok ezer milliárd forintot költöttek már el az Orbán-kormányok, segítik őket a közbeszerzésekkel, TAO-val. Ezen már túl vagyunk.

A mostani cél az állami feladatok kiszervezése, egy párhuzamos állam létrehozása."

Azt, hogy a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány tényleg mennyire közép-európai mentalitású szervezet, és milyen gondosan tanulmányozta a kommunizmus történetét, egyébként bárki megtekintheti a közalapítvány szervezeti felépítését bemutató weboldalon. Itt ugyanis a jelenlegi kuratóriumi tagok mellett - Kapronczay Károly elnök, Schmidt Mária, Lánczi András, Farkas Anikó, Martonyi János - bemutatják a kuratórium korábbi tagjait is, úgyis mint Balás-Piri Lászlót, Granasztói Györgyöt és Tőkéczki Lászlót. A figyelmes újságolvasó már tudja is a poént. Egy volt kuratóriumi tag - aki ráadásul nemrég távozott csak a testületből - valamiért kimaradt az egykori kollégák felsorolásából. Ő Szájer József.