Feltehetően 700 méteres mélységben van az indonéz hadsereg eltűnt tengeralattjárója

külföld
2021 április 22., 04:35

Az indonéz tengeralattjáró, ami Bali partjainál tűnt el 53 emberrel a fedélzetén, hétszáz méteres mélységben lehet a víz alatt, ezt az ország haditengerészete közölte csütörtökön.

Az indonéz haditengerészet szóvivője, Julius Widjojono admirális azt mondta, a tengeralattjárót úgy tervezték, hogy 250-500 méteres mélységig merüljön. Ezen túlmenően azonban már veszélyes lehet a jármű számára a mélység. Szerinte a nagy víznyomás hatására megrongálódhatott a tengeralattjáró üzemanyagtartálya. A hetvenes évek végén gyártott KRI Nanggala-402 típusú hadijárművel 95 kilométerre a parttól vesztették el a kapcsolatot. A tengeralattjáró Bali szigetétől északra, szerdán a kora reggeli órákban, torpedógyakorlatot folytatott. Azt, hogy a legénység 53 tagja hogy van, továbbra sem tudni.

photo_camera Egy korábbi fotó az elsüllyedt KRI Nanggala-402-ről Fotó: HANDOUT/AFP

A keresésben négy hadihajó vesz részt, további kettő pedig, közte egy malajziai, úton van a feltételezett helyszínre. Emellett kérték Szingapúr és Ausztrália segítségét, mert ezeknek az országoknak vannak a feladatra megfelelő mentőhajóik.

A védelmi minisztérium szerdán késő este jelentette be, hogy a légi megfigyelést végző egyik helikopter olajfoltot fedezett fel azon a helyen, ahol a tengeralattjárót utoljára észleltek. (MTI)