Nem titkolhatják el a polgármesterek elől, hány fertőzött van a településükön

járvány
2021 április 22., 17:14

Amennyiben tehát Gyöngyös Város Önkormányzata a város Covid-19 fertőzött lakóinak a számát igényli a Heves Megyei Kormányhivataltól, akkor azt meg kell kapnia - válaszolta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) egy helyi férfi kérdésére, aki amiatt fordult a hatósághoz, mert a város vezetése tavaly október óta nem kapott naponta frissülő adatokat arról, hány fertőzött van náluk.

Egy hasonló bejelentés alapján a NAIH megerősítette, hogy a kormányhivatalok nem továbbítják automatikusan a fertőzöttekkel kapcsolatos adatokat az önkormányzatoknak, mivel az erről szóló jogszabályok már nincsenek hatályban. Ősszel fővárosi és vidéki önkormányzatok vezetői egyaránt arra panaszkodtak a 444-nek, hogy nem kapják meg a helyi járványadatokat a kormányhivataltól, így pedig nehezebb segíteni az érintetteknek, és a lakosságot sem tudják tájékoztatni.

Tavaly március végéig, illetve június közepéig még érvényben voltak azok a kormányhatározatok, amelyek alapján a hatósági házi karanténban tartózkodókról az önkormányzatoknak kellett gondoskodniuk. Így a polgármesterek ezek alapján tudták tájékoztatni a helyieket, hogy mennyire súlyos náluk a járványhelyzet. Mert egyébként az Operatív Törzs csak megyei összadatokat közöl, amikből nem derül ki sok minden.

Pedig az Országos Szakrendszeri Információs Rendszerben rögzítik a megbetegedés és az ápolás helyét is. És ezekből az adatokból ki lehet nyerni a területi statisztikákat is. Egy másik ügyben az igénylő kerületnek ezt már meg is küldték. A kormányhivatalok és a járási hivatalok rendelkeznek is ezekkel az adatokkal, ezért ha az önkormányzat igényli ezeket, akkor meg kell kapnia.