Koronavírus-számok Magyarországon 9/27/2022
Elhunytak 0 Σ 47 457
Kórházban 0 Σ 923
Fertőzöttek 0 Σ 2 082 750
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 417 738
A legújabb trendek

Felpörgették az oltásprogramot, de még mindig kétszáz felett a halálos áldozatok napi száma

2021 április 23., péntek 8:14

Péntekre 207 újabb halálos áldozatot szedett Magyarországon a koronavírus-járvány. Az Operatív Törzs legfrissebb jelentése szerint péntekre 3427 újabb fertőzöttet azonosítottak.

Ez utóbbi adat eléggé csalóka, mert összesen csupán 27607 tesztet végeztek, vagyis a pozitív tesztek aránya még mindig 12,4 százalék, bőven felette az öt százalékos szintnek, ami annak volna a jele, hogy a hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a járványt.

Gulyás Gergely miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján igyekezett eljelentékteleníteni a tesztelés szerepét a járvány elleni védekezésben, de ez súlyos tévedés a részéről, amit leginkább a szomszédos Ausztria példája bizonyít. Az osztrákok hozzánk képest el vannak maradva az oltakozásban, ám a sűrű teszteléssel, a kontaktkutatással és az akár regionálisan bevezetett intézkedésekkel mégis sokkal jobban kordában tartották a járványt, mint a mindent a védőoltásokra feltevő magyar illetékesek.

Az oltási program amúgy kifejezetten tempósan halad, csütörtökön csaknem kilencvenezren kapták meg a védőoltás első adagját, így Orbán Viktor ma reggel már kacarászva beszélhetett arról, hogy szombaton már teraszokon lehet sörözni.

Reggeli interjújában arról egy szó sem esett, hogy közben meghalt újabb 207 magyar, vagyis most még mindig magasabb a napi halálozási adat a második hullám csúcsán tapasztaltnál. A járvány kezdete óta már több mint 26 ezren vesztették életüket, javarészt a tavaszi harmadik hullámban, amikor a kormány rendkívül későn hozott rendkívül laza korlátozásokat.

A visszafogott tesztelés adatai alapján országszerte visszaszorulóban van a járvány harmadik hulláma, még a leggyengébben teljesítő megyékben is 32 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma az elmúlt öt hétben.