40 napot töltött egy sötét barlangban egy tudományos kutatás 15 résztvevője

TUDOMÁNY
2021 április 25., 14:05

Negyven napot töltöttek egy sötét barlangban egy tudományos kísérlet résztvevői, hogy az ember alkalmazkodóképességét vizsgálták.

Christian Clot francia-svájci kutató irányításával 15 önkéntes március közepén vonult el a franciaországi Lombrives-barlangba. A 27 és 50 közötti életkorú 8 férfi és 7 nő szombaton hagyta el a barlang elszigeteltségét. A résztvevők sötét szemüveget vettek fel, hogy a sötétség után védjék a szemüket a fénytől.

Nem jutott be fény a 10 fokos barlangba

A barlangba nem jutott el a nappali világosság, és a csoportnak órája sem volt, így nem tudták követni az idő múlását. A barlangban 100 százalékos volt a levegő nedvességtartalma, és 10 Celsius-fok volt a hőmérséklet. A csoportnak semmilyen kapcsolata nem volt a külvilággal, sem a világjárvány fejleményeiről, sem a barátaikról, családjukról nem tudtak semmit.

A Deep Time projekt kutatói szerint a kísérlet tapasztalatai alapján jobban meg lehet majd érteni, hogyan tudnak az emberek az életkörülményeiket és környezetüket érintő drasztikus változásokhoz alkalmazkodni.

A napokat az alvási ciklusuk alapján követték

A francia és svájci laboratóriumokkal együttműködő kutatók érzékelőkkel figyelték meg a 15 fős csoport alvási szokásait, társadalmi interakcióit és viselkedésüket. Az egyik érzékelőt egy kis kapszulában nyelték le a résztvevők. Ez a kapszula mérte a testhőmérsékletüket, és egy számítógépre továbbította az adatokat.

A csoport tagjai saját biológiai órájuk alapján tudták, mikor kell aludniuk, felkelniük és enniük. A napokat nem órákban, hanem az alvási ciklusuk alapján követték.

Elszámolták magukat, és voltak, akik még maradtak volna

A csoportot megfigyelő kutatók pénteken bementek a barlangba, hogy szóljanak a résztvevőknek, hogy hamarosan vége a kísérletnek. Mint mondták, sokan alaposan elszámolták magukat, azt hitték még legalább egy 7-10 nap van hátra addig, míg kiléphetnek a barlangból.

Christian Clot, a projekt igazgatója a Human Adaptation Institute alapítója elmondta, hogy a közös munka a projekteken és a feladatok megszervezése különösen nagy kihívást jelentett. A kutató a kísérlet előtt közölte, hogy az idő- és a térérzékét elvesztett ember adaptációs képességeinek tanulmányozása például a jelenlegi egészségügyi válságban is nagyon fontossá vált. Bár a résztvevők láthatóan fáradtnak tűntek, a kétharmaduk azt mondta, hogy még egy kicsit tovább maradna a föld alatt, hogy befejezze az expedíció során elkezdett csoportos projekteket.

A Deep Time projekt 1,2 millió euróba (436 millió forintba) került, amit a francia-svájci kutató szponzorok bevonásával biztosított. (MTI)