A Kreml szerint júniusban találkozhat Biden és Putyin

külföld
2021 április 25., 13:46

Júniusban tarthatják meg Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök csúcstalálkozóját, de erről még nem született meg a végső döntés – mondta Jurij Usakov, az orosz államfő külügyi tanácsadója a Rosszija 1-en.

Usakov azt mondta, az amerikai fél jelezte, hogy kész a találkozóra, de az előkészítés „munkaszinten” még nem kezdődött el, a csúcsról meghozandó végső döntés még „sok tényezőtől függ”. Több lehetséges júniusi dátum is felmerült, de konkrétumokat nem közölt.

Biden és Putyin április 13-án beszélgetett telefonon. A Fehér Ház tájékoztatása szerint az amerikai elnök ekkor javasolta orosz hivatali partnerének, hogy a következő hónapokban találkozzanak egy harmadik országban, Európában.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija 1-en azt mondta, Moszkva pozitívan reagált Washington csúcstalálkozó-javaslatára, de azt is mondta, hogy Oroszország kész az ellenlépésekre, ha az USA további barátságtalan lépéseket tenne.

Joe Biden és Vlagyimir Putyin
photo_camera Joe Biden és Vlagyimir Putyin Fotó: Eric Baradat, Pavel Golovkin/AFP

A Lukasenka elleni állítólagos puccskísérlet

Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója ugyanitt arról nyilatkozott: vizsgálat indult annak tisztázására, hogy részese volt-e az USA az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök ellen tervezett katonai puccskísérlethez. A nyomozás a fehérorosz Állambiztonsági Bizottság (KGB) által elindított büntetőeljárás keretei között folyik.

Lukasenka múlt szombaton jelentette be, hogy Grigorij Kosztuszev, az ellenzéki Fehérorosz Népfront vezetője, Aljakszandr Feduta politológus és Jurij Zenkovics amerikai állampolgársággal is rendelkező ügyvéd merényletet tervezett ellene és a fiai ellen. A fehérorosz vezető a amerikai vezetést vádolta meg az államcsíny kezdeményezésével, az amerikai szakszolgálatokat pedig a szervezéssel.

Moszkva listázza a barátságtalan országokat

Marija Zaharova külügyi szóvivő szintén a Rosszija 1 csatornán elmondta, hogy Oroszország elkezdte összeállítani azoknak a vele szemben barátságtalan országoknak a listáját, amiknek tilos lesz orosz alkalmazottakat felvenni a diplomáciai képviseleteikre. Az Egyesült Államok ilyen ország.

Biden legyilkosozta Putyint

Az Oroszország és az Egyesült Államok közötti feszültséget kiélezte, hogy Biden egy március 17-i tévéinterjújában igenlően válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy gyilkosnak tartja-e Putyint, és azt mondta, Moszkva szerinte beavatkozott az amerikai elnökválasztásba, és „megfizeti ennek az árát”. Ezután Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövetet hazahívták konzultációra.

Szankcionálják egymást

Az Egyesült Államok csütörtökön újabb szankciókat vezetett be Oroszország ellen, amire Moszkva pénteken hasonlóképpen válaszolt. Az egymással szemben akkor alkalmazott retorziók között már szerepelt beosztott diplomaták kiutasítása is, és John Sullivan amerikai nagykövetnek azt tanácsolták Moszkvában, hogy ő is utazzon haza konzultációra. (MTI)