Megtalálták az indonéz tengeralattjárót a tenger mélyén

külföld
2021 április 25., 14:43

Megtalálták az eltűnt indonéz tengeralattjárót a Bali-tenger mélyén, legalább három darabra törve - közölte a hadsereg és a hadsereg több vezetője vasárnap. A 44 éves KRI Nanggala-402 szerdán tűnt el, 53 fős legénységgel.

Szombaton a kutatócsoportok a merüléshez közel megtaláltak a tengeralattjáróról származó néhány tárgyat, többek között imamatracdarabokat és a periszkóp zsírozásához használt kenőanyag tubusát. A mentők vasárnap több új tárgyat találtak, közöttük egy mentőmellényt, amelyek a tengeralattjáróhoz tartoztak.

„A bizonyíték alapján megállapítható, hogy a KRI-Nanggala elsüllyedt, és a legénység életét vesztette” - mondta Hadi Tjahjanto marsall újságíróknak.

Yudo Margono, a haditengerészet főparancsnoka közölte, hogy a balesetért nem lehet a legénységet okolni. „A KRI Nanggala három részre szakadt (...), a hajótesten pedig repedést találtak” - mondta.

Előzőleg érzékelők 850 méteres mélységben lokalizálták a tengeralattjárót, amelynek maximális merülési mélysége 500 méter.

A katonai vezetők nyilatkozatai előtt, vasárnap reggel az indonéz elnök bejelentette, hogy befejezettnek nyilvánítják az indonéz hadsereg Bali szigetétől északra eltűnt tengeralattjárójának keresését. Egyszersmind részvétét fejezte ki a fedélzeten tartózkodó 53 ember hozzátartozóinak. „Mi, indonézek mindannyian mély szomorúságunkat fejezzük ki emiatt a tragédia miatt, elsősorban a legénység családtagjainak” - fűzte hozzá az államfő.

Az 1977-es, német gyártmányú KRI Nanggala 402 tengeralattjáró 1981 óta tartozott a délkelet-ázsiai szigetország flottájához. A tengeralattjárón 2010 és 2012 között teljes körű felújítást végeztek egy dél-koreai hajógyárban. (MTI)