Testkamerát kap minden kalauz

közlekedés
2021 április 25., 11:01

A tapasztalatok szerint a testkamerák hatékonyak a jegyvizsgálók elleni támadások megelőzésében, ezért a MÁV ezer újabb készüléket vásárol. Eddig 169-en használtak ilyet, a cél, hogy mindenkinek jusson.

2018-ban 123, 2019-ben 70, 2020-ban pedig 65 alkalommal támadtak jegyellenőrökre szolgálat közben. Idén az első negyedévben 12 ilyen eset volt, tavaly ugyanebben az időszakban 22. Idén egyikük szenvedett nyolc napon túl gyógyuló sérülést.

photo_camera Czine László vezetõ jegyvizsgáló mutatja testkameráját és a felvételre figyelmeztetõ kártyáját a bemutató sajtótájékoztatón, a Keleti pályaudvaron 2019. augusztus 30-án Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Legutóbb szombat este Nyíregyházán, a sóstóhegyi vasútállomáson támadtak vasutasokra. Egy Záhonyból Nyíregyházára tartó vonaton a jegyvizsgáló felszólítása ellenére két férfi nem volt hajlandó jegyet váltani. A szóváltásra a mozdonyvezető is a jegyvizsgáló segítségére sietett, ekkor történt a bántalmazás. A vasúttársaság információi szerint a helyszínre érkező rendőrök előállították a tetteseket.

Az elkövetők 69 százaléka menetjegy nélkül, érvénytelen vagy átruházott jeggyel kívánt utazni, illetve ittas volt. (via MTI)