A DK-s Czeglédy Csaba nem adna többletjogokat a védettségi kártyákhoz

POLITIKA
2021 április 26., 08:35

Miután a kormány bejelentette, milyen engedményeket élvezhetnek azok, akiknek már megvan a védettségi igazolványuk, a DK-s Czeglédi Csaba arról írt, hogy az első oltás tényét rögzítő igazolvány birtokosaiknak nem kellene többletjogokat adni.

A hétfőn megjelent kormányrendelet szerint a védettségi kártyával rendelkezők a 4 millió beoltott elérése után újra bemehetnek többek között a vendéglátóhelyek belső részeibe, a mozikba, színházakba, a konditermekbe, uszodákba, és például maszk nélkül mehetnek meccsekre.

De a DK szombathelyi jelöltje szerint „különbségtétel nélkül kell mindenkit beengedni a vendéglátóhelyekre, szállodákba, edzőtermekbe, mozikba, színházakba, sport és kulturális rendezvényekre, ellenkező esetben a szabadságunkban lennénk korlátozva”. Hozzáteszi, hogy egyébként is „hatalmas feszültség van a társadalomban, nem kellene a jogellenes különbségtétellel tovább feszíteni a húrt. Továbbá az sem jogszerű, hogy a kormány rá akarja kényszeríteni azokra az oltást, akik saját meggyőződésük alapján nem oltatják be magukat. Megjegyzem, az oltás nem kötelező.”

Czeglédy Csaba a Nemzeti Választási Bizottság ülésén a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai székházában 2019. május 7-én.
photo_camera Czeglédy Csaba Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Czeglédy ezután idézte az MTI hétfői hírét, ami szerint Németországban olyan javaslat került a szövetségi kormány vezetői és a tartományi kormányfők egyeztető testülete elé, ami szerint a beoltottakat az utolsó adag beadása utáni 15. naptól kezdve ugyanúgy kell kezelni, mint a negatív SARS-CoV-2-teszttel rendelkezőket. Ugyanakkor kiváltságokkal, többletjogosítványokkal nem jár az oltás, vagyis a beoltottak is csak azokat az üzleteket kereshetik fel, csak azokat a szolgáltatásokat vehetik igénybe, és csak azokat kulturális, sport vagy egyéb intézményeket látogathatják, amelyek működése az aktuális járványhelyzethez igazított szabályok alapján engedélyezett.

A német szövetségi kormány azt is javasolja, hogy mentsék fel a külföldi út miatti karanténkötelezettség alól az oltással rendelkezőket, kivéve a SARS-CoV-2 valamely új, fokozottan veszélyes típusa által erősen fertőzött területeken tett utakat.

A fertőzésveszéllyel járó kapcsolatok, érintkezések számának csökkentését szolgáló szabályok alóli esetleges felmentések ügyében csekély engedményeket javasolnak, a tervezet szerint csak az idősotthonokban, bentlakásos ápolási otthonokban élő beoltottak esetében kellene visszavonni a korlátozásokat, enyhítendő az ilyen intézményekben élő emberek elzártságát.

Korábban a TASZ is azt mondta, hogy a túl korán kiadott igazolványok miatt nem áll meg az a jogi érvelés, ami a kártya birtokában engedi meg bizonyos közösségi terek látogatását. „Ha a kártyával rendelkezők is fertőzőképesek, akkor a különbségtétel alapja csak az lesz, hogy kinek van kártyája, és kinek nincs. Ez a fajta megkülönböztetés azonban már nem fogadható el, diszkriminatív és így alaptörvény-ellenes.”

Hozzátették, hogy a védettségi igazolvány valójában egyáltalán nem a védettséget igazolja, hiszen a kártyát mindenki megkapja, akár napokkal az első oltása után is, de ekkor még nem alakult ki a védettsége. A jogvédő szervezet szerint az igazolvány és a kormány kommunikációja hamis biztonságérzetbe ringatja az embereket. Pedig a védettség csak a második oltás után alakul ki, ezért a kártyát is csak ez után lehetne kiadni. Így az átláthatatlan rendben zajló oltás miatt épp a legkiszolgáltatottabbak közül sokaknak esélyük sem volt megkapni az oltást, miközben mások már étterembe, strandra, meccsre mehetnének.