Karikó Katalin is félrevezetőnek tartja a kormány vakcinatáblázatát

TUDOMÁNY
2021 április 26., 05:43

A magyar kormány vasárnap egy összesítő táblázattal próbálta bizonygatni, hogy a keleti vakcinák a nyugatiaknál is jobbak. A táblázat arra a központi üzenetre akart ráerősíteni, hogy aki ezt kétségbe vonja, oltásellenes. Csakhogy az összesítésből alapvető információk maradtak ki. Ahogy arról korábban is írtunk, nem tüntették fel azt sem, hogy melyik vakcinával hány embert oltottak és kiket, milyen betegséggel, milyen korúakat.

photo_camera Fotó: Magyarország Kormánya/Facebook

Hiszen Magyarországon a Pfizert már december óta használják, és jellemzően a legnagyobb fertőzésveszélynek kitett egészségügyi dolgozókat, időseket és krónikus betegeket oltották vele. A Modernával idősotthonokban oltottak eleinte. Ezzel szemben a Szputnyikkal csak február közepén, a Sinopharmmal pedig február végén kezdtek el oltani. Ráadásul a Szputnyikból a második adagot eddig csak kevesen kapták meg, mert azt késve szállították az oroszok.

Karikó Katalin, a Pfizer-vakcina kifejlesztésében kulcsszerepet játszó biokémikus is arra jutott, hogy a kormány a szükséges információkat sajnálatosan lehagyta a táblázatról. Ezért a kutató az oldalán kiegészítette ezeket:

photo_camera A Karikó Katalin által kiegészített táblázat Fotó: Karikó Katalin/Facebook

A lentebb bemutatott táblázatot sokan elküldtétek, ezért kiegészítettem a szükséges információval, amit sajnálatosan lehagytak róla, az elhunytak korára nem tudok semmilyen adatot, de egy ilyen közleményben azt is kötelező lett volna feltüntetni.

Tehát 4 hónap alatt halt meg 32 idős ember/100,000 Pfizer beoltottból akiket az öregek otthonában beoltottak és krónikus betegségben szenvedtek. A kínai vakcina esetében 2 hónap alatt halt meg 16 ember/100,000 beoltottból, akik krónikus betegségben nem szenvedtek.

Még kutatónak sem kell lenni ahhoz, hogy valaki realizálja, megfelelő kontrollal lehet csak összehasonlítani valamit, vagy historic kontrollal. A betegségek mellett a beoltottak és elhunytak korát is fel kell tüntetni, különben ez teljesen félrevezető információ. Azt kellett volna feltüntetni, hogy Magyarországon 4 hónap alatt 100,000 idős krónikus beteg emberből hányan haláloznak el az öregek otthonában. Illetve krónikus betegséggel NEM rendelkező 100,000 emberből hányan halnak meg 4 hónap alatt.”