A gyermekvédelemben dolgozókkal szemben is elrendelhetik a megbízhatósági vizsgálatot

Egészségügy
2021 április 27., 18:31

Múlt héten derült ki, hogy a módosított rendőrségi törvény alapján ún. megbízhatósági vizsgálat folytatható a védett állomány tagjaival, pl. a köztisztviselőkkel, kormányzati tisztviselőkkel szemben, és már az egészségügyi szolgálati jogviszonyban tartozókat is ide sorolják. Ezt a módosítást eredetileg arra találták ki, hogy így szorítsák vissza a hálapénz jelenségét az egészségügyben.

A Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete ma Facebookon közzétette, hogy a a módosítás értelmében ez a törvény a Kormány vagy a Kormány tagjának irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szerv valamennyi foglalkoztatottjára érvényes, ugyanis a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által fenntartott szociális, gyermekvédelmi intézmények az EMMI irányítása alá tartoznak. Ezért az itt dolgozók is érintettek, velük szemben is lefolytatható megbízhatósági vizsgálat.

photo_camera Kisfiú vacsorázik egy II. kerületi gyermekotthonban 2014. szeptember 12-én. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Ennek részeként, mint írják, „a munkaköri, illetve hivatali kötelezettség teljesítésének ellenőrzése érdekében a megbízhatósági vizsgálatot végző szerv a munkakör ellátása során a valóságban is előforduló vagy feltételezhető élethelyzeteket hoz mesterségesen létre. Hogy el tudjuk képzelni, például a magát egy ellátott hozzátartozójának kiadó „tárgyalótiszt” pénzt kínál az intézménybe történő felvételért, így tesztelve, hogy azt a vizsgálat alá vont dolgozó elfogadja-e.”

A szakszervezet úgy tudja, hogy az SZGYF már megkezdte a hozzájáruló nyilatkozatok beszerzését a dolgozóktól, és kilátásba helyezték, hogy azonnali hatállyal megszüntetik azok jogviszonyát, akik megtagadják a nyilatkozat aláírását.