A gyermekvédelemben dolgozókkal szemben is elrendelhetik a megbízhatósági vizsgálatot

Egészségügy
2021 április 27., 18:31

Múlt héten derült ki, hogy a módosított rendőrségi törvény alapján ún. megbízhatósági vizsgálat folytatható a védett állomány tagjaival, pl. a köztisztviselőkkel, kormányzati tisztviselőkkel szemben, és már az egészségügyi szolgálati jogviszonyban tartozókat is ide sorolják. Ezt a módosítást eredetileg arra találták ki, hogy így szorítsák vissza a hálapénz jelenségét az egészségügyben.

A Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete ma Facebookon közzétette, hogy a a módosítás értelmében ez a törvény a Kormány vagy a Kormány tagjának irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szerv valamennyi foglalkoztatottjára érvényes, ugyanis a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által fenntartott szociális, gyermekvédelmi intézmények az EMMI irányítása alá tartoznak. Ezért az itt dolgozók is érintettek, velük szemben is lefolytatható megbízhatósági vizsgálat.

Kisfiú vacsorázik egy II. kerületi gyermekotthonban 2014. szeptember 12-én.
photo_camera Kisfiú vacsorázik egy II. kerületi gyermekotthonban 2014. szeptember 12-én. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Ennek részeként, mint írják, „a munkaköri, illetve hivatali kötelezettség teljesítésének ellenőrzése érdekében a megbízhatósági vizsgálatot végző szerv a munkakör ellátása során a valóságban is előforduló vagy feltételezhető élethelyzeteket hoz mesterségesen létre. Hogy el tudjuk képzelni, például a magát egy ellátott hozzátartozójának kiadó „tárgyalótiszt” pénzt kínál az intézménybe történő felvételért, így tesztelve, hogy azt a vizsgálat alá vont dolgozó elfogadja-e.”

A szakszervezet úgy tudja, hogy az SZGYF már megkezdte a hozzájáruló nyilatkozatok beszerzését a dolgozóktól, és kilátásba helyezték, hogy azonnali hatállyal megszüntetik azok jogviszonyát, akik megtagadják a nyilatkozat aláírását.