Az Európai Parlament megszavazta a brexitet követő EU-brit kereskedelmi megállapodást

külföld
2021 április 28., 08:09

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén hozzájárult az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli kereskedelmi kapcsolatokat és együttműködést meghatározó megállapodáshoz (TCA), amely az EP-képviselők szerint csillapítja az EU-ból való brit kilépés (brexit) negatív következményeit - közölte az uniós parlament szerdán.

photo_camera Fotó: OLIVIER HOSLET/AFP

A megállapodás véglegesítéséről elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők üdvözölték az egyezmény létrejöttét, de történelmi hibának nevezték a brit kilépést, arra is emlékeztetve, hogy egy unión kívüli ország nem élvezheti az uniós tagság előnyeit.

A megállapodást óriási többséggel fogadták el a képviselők: 660 igen mellett mindössze 5 nem szavazat volt, 32-en pedig nem szavaztak. A megállapodás ellenére bőven maradtak még vitás kérdések, a franciák például az új brit halászati korlátozások miatt tiltakoznak épp, és Észak-Írország sorsának kérdése sincs megnyugtatóan rendezve.

Ráadásul a TCA csak az uniós-brit árukereskedelemre tér ki, míg a szolgáltatások helyzetét nem szabályozza, holott a brit gazdaság nagyban támaszkodik a pénzügyi, jogi, biztosítási szolgáltatások piacára. És a TCA elfogadása után is több marad a papírmunka, és több lesz az extra költség a két fél kereskedelmében, mint a kilépés előtt volt.

A parlament korábbi brexitügyi koordinátora, Guy Verhofstadt szerint a megállapodás kudarc mindkét fél számára, de jobb mint a semmi.

A tárgyaló felek 2020. december 24-én egyeztek meg a kereskedelmi és együttműködési megállapodásról. A fennakadások elkerülése érdekében az EP elfogadta, hogy a megállapodást január elsejétől április 30-ig ideiglenesen alkalmazzák, azonban a végleges alkalmazáshoz a szerdán megadott parlamenti hozzájárulásra volt szükség. (MTI, BBC)